A KINEZIOLÓGIAI IZOMTESZTELÉS

Az izomtesztelést sokan igyekeznek misztikus eszközként bemutatni és olyan dolgokra használni, amire az nem való.

Sajnálatos módon találhatunk az interneten információt arról, hogy az izomtesztelést a jövő kitesztelésére használja valaki. Határozottan ki kell jelentenünk, hogy semmi hasonlóra nem használjuk az izomtesztet. Mit csinál a kineziológia és mit nem, összeszedtük pár pontban: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/mi-a-kineziologia/mit-csinalunk-mit-nem/

De mire is való az izomtesztelés?

Amikor egy kineziológus izmot tesztel, akkor két dolgot figyel meg:

1. idegrendszeri reakciókat,
  2. energetikai reakciókat.

1. Egy kijelentés elhangzásakor (vagy egyéb információ megjelenésekor) tesztelve az izmot választ kapunk arra, hogy a testünk miként reagál az adott ingerre. Amikor minden rendben van, akkor az izom tartani fog. Amikor stressz van a rendszerben az adott ingerrel kapcsolatban, akkor az izom lekapcsol.

Például: ha az izom elgyengül, amikor a kliens ránéz egy képre miközben a kineziológus teszteli az izmot, akkor ez azt jelenti, hogy az adott kép stresszt okoz a tesztelt számára. És nem azt, hogy tetszik-e a kép avagy nem!

2. A nem tartó izom jelzi azt is, hogy testünk energetikai rendszerében valamilyen blokk, kiegyensúlyozatlanság, stressz található. A kineziológia alapjának számító Touch for Health rendszerben tanítjuk azokat az összefüggéseket, amelyek az izmok és a Hagyományos Kínai Orvoslásban (HKO) leírt meridiánok (energiapályák) közötti kapcsolatról szólnak. Az izmokat tesztelve gyors képet kaphatunk testünk energetikai állapotáról.

Kép forrása: Egyensúlyért Bt.

Mit csinálunk – mit nem?

• Nem diagnosztizálunk!
  • Csak azt az információt teszteljük, ami szükséges ahhoz, hogy a kliens a változás útján elinduljon!
  • A kineziológia módszere az energetikai kiegyensúlyozás és a stressz feloldása. Tehát nem mondjuk meg a tutit, hanem segítjük a klienst, hogy rátaláljon a saját útjára, saját megoldásaira.

„A kineziológus az izomtesztelést, mint a kliens stresszes területeinek azonosításának módszerét alkalmazza. Az izomtesztelés a tudatosság fontos eszköze,  azonban ennél is fontosabb, hogy a kineziológus a klienssel való munkában a kliens tudatos részvételét bátorítsa és fokozza. A kineziológus segíti a klienst, hogy az megértse az izomtesztelés segítségével megtalált információk jelentését, mégpedig az előzményekkel, valamint a kezelés céljával összefüggően.“

(IKC etikai kódex, https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/mi-a-kineziologia/etikai-kodex/ )

Mielőtt kineziológust választ, érdemes megnéznie, hogy az adott szakember mekkora tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik. Ha egy rövid, pár napos képzés után kezd el valaki kineziológusként dolgozni, akkor az legyen gyanús az Ön számára.

Az MKA által ajánlott minimum tanulási óraszám, miután valakinek javasolhatjuk, hogy kezdjen emberekkel foglalkozni 480 óra képződés. Ez magába foglalja a szakmai fogások, gyakorlat mellett az egyéb ismeretek tanulását, gyakorlását is például: kommunikáció, pszichológiai ismeretek, egészségügyi ismeretek.

Az első alkalommal általában kapcsolatfelvétel, ismerkedés, anamnézisfelvétel történik. Ekkor még lehet, hogy nem lesz konkrét kineziológiai oldás (ez kineziológusonként és módszerenként változó lehet), de a munkamódszer bemutatására mindenképpen sor kerül. Így Ön már képet kaphat arról, hogy milyen is az izomtesztelés és el tudja dönteni, hogy megfelel ez a módszer Önnek avagy nem.

Gál Attila

Az Izomtesztelésről szóló cikkeinket itt olvashatod:

Az Alkalmazott fiziológia 7 elem hologramja

Bináris és Analóg izomtesztelés

Izomtesztelés vagy Izommonitorozás?

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

• Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

• Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

Amennyiben taggá szeretnél válni, akkor OLVASD EL A TAGSÁG FELTÉTELEIT ÉS REGISZTRÁLJ!