A maraton

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

A maraton

Sikeres kineziológiai tanácsadás / Kerstin Waiter

  Gyakran azt hisszük, hogy a minket érő vagy életünket kísérő kellemetlen helyzetek és dolgok megváltoztathatatlanok. Amin viszont lehet változtatni, az a külső és belső körülményekhez való hozzáállásunk. Amint ezt a hozzáállást sikeresen megváltoztattuk, megfigyelhetővé válik, hogy a stresszt okozó helyzetek „szinte maguktól” megoldódnak. Amikor jól érezzük magunkat, akkor a kívülről érkező ingerekre nem csupán reagálunk, hanem minden pillanatban adekvátan és önazonos módon cselekszünk. Ez az életünk minden területére igaz, így a sportra is.

  A kineziológia különböző irányzataiban alapjában véve az érzelmileg (emocionálisan) megélt stressz csökkentésről van szó, azért, hogy optimálisan kezeljük a megterheléseket a tanulás esetében, a mindennapi életben vagy a sportban. Lehetőségeket és stratégiákat tárunk fel, hogy a kliens a nehéz témák tisztázását követve önállóan befolyással lehessen a mindennapjaira.

  A kineziológiában az indikátor izom tesztjének segítségével (gyakran a Delta izom elülső részével) a stresszt kiváltó okok válnak „érezhetővé”. Nem a tudat válaszol, hanem a test mutatja meg a test tudattalan és tudat alatti tudását. Ez a gyakran rejtett tudás jóval nagyobb, mint a hozzáférhető tudatos tudat. Ha az inger (pl.: élelmiszer, mentális kép vagy tanulási tartalom) amellyel szembesítik a testet, nem okoz stresszt, úgy a kar könnyedén megtartható. Amennyiben ez az inger viszont stresszt vagy szorongást vált ki, ill. megzavarja az energia áramlást, úgy a kar ugyanakkora nyomásnak nem tud ellenállni.

  A kineziológia a különböző kiindulási tételeknek és súlypontoknak egész sorát kínálja. A „Touch for Health” első sorban testi és energetikai munka, a Brain Gym pedig a tág értelembe vett kognitív és pedagógiai tanulásra irányul. A Hyperton X-nél (HTX) izomintegrációról beszélünk. Ez többek között a korlátozott vagy fájdalmas izmok, ízületek és mozgások esetében fontos. Itt az agy és a spindelsejtek közötti kommunikációban van a zavar.

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’-20′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Ajánlott lenne, hogy a kineziológiát alkalmazók a kineziológia több ágát tanulják és szerezzenek végzettséget.

  Ez arra ad lehetőséget, hogy a különböző kineziológiai ágakból azt a korrekciót tudják kiválasztani, amelyik adott pillanatban a legalkalmasabb a kliens számára. Az intervenció (korrekció) kiválasztását az indikátor izom tesztje mutatja[1].

  Mielőtt megkezdődik a munka, elengedhetetlen, hogy az előtesztek során a test PACE-ben legyen. PACE egy rövidítés: pozitív (hozzáállás), aktív (önrendelkező), clear (tiszta gondolkodás) és energetizált (erőteljes késztetés). Egyszerűen kifejezve ez az állapot biztosít bennünket afelől, hogy a kliens testének válasza stressz és blokkok nélküli, és az indikátor izom a helyes pozícióban kapcsol be illetve le. Amennyiben ez az eset nem állna fenn, úgy lehetőség van intervenció által az izom-agy-kommunikációt visszaállítani. Először feltétlenül engedélyt kell kérni a munkához.

A test csak azután lesz ténylegesen hajlandó, hogy a stresszes témákkal szembesüljön, miután ezekre a tesztekre helyes „választ adott”.

  Be szeretném mutatni Önöknek Michael Klotzbiert Berlinből. Ma 37 éves. 2014 végén 160 kg volt a súlya. 2014 nyarán két barátjával elmentek egy sörkertbe, ahol két vadidegen dán férfival beszélgetésbe elegyedett. Együtt söröztek és sportról beszélgettek. Egy kései órában, megfelelő mennyiségű alkohol hatása alatt fogadást kötöttek: „2016-ban lefutom Berlinben a maratont, de ti is…”

  Időközben Klotzbier úr 50 kg-ot leadott és a lustából maratonfutó lett. Ez nem csak testi csúcsteljesítmény volt, hanem érzelmi hullámvasút is.

  Mint valamikori focista Klotzbier úr 2015 januárjában fáradságos munkával elkezdte az aquajogging-ot, a nordic walking-ot és a biciklizést. A szó szoros értelmében véve nem diétázott, hanem felváltva, fázisokban kipróbálta a kombinált és a vegán étkezést. Mozgás mennyiségét folyamatosan emelte. Tapasztalatait a social mediában, és különböző tévéműsorokban osztotta meg, és ennek a hatására rajongótábora alakult. Időközben – a nyilvánosság érdekében – különböző tanácsadók, edzők és orvosok kísérni kezdték, akik véleményezései szintén nyilvánosak voltak, ezáltal kommentálhatóak és megvitathatóak lettek.

  2016 augusztusában barátok által ismerkedtem meg Klotzbier úrral, és így történt, hogy az első félmaratonjánál (2016.08.21. – 21km) és az első maratonjánál (2016.10.25. – 42km) az előkészületi fázisban, és a futás alatt illetve a regenerálódás szakaszában is támogathattam kineziológiával.

  Középpontban olyan témák álltak, mint térdpanaszok, oldalszúrás, görcsölő vádli, a felsőtest rossz tartása és emocionális terhelés.

Az itt bemutatott esetben az alábbi kineziológiai korrekciók kerültek alkalmazásra:

1. Az utolsó edzések alkalmával jelentkezett az oldalszúrás, ez a fájdalom a rekeszizomban alakult ki, rossz légzési ritmus eredményeképpen. Ezt az igen hatásos HTX módszerrel, a „rekeszizom balance”-szal korrigáltuk. Ezt a korrekciót többször mutatta meg az izomteszt és többször el is végeztük. A testi megtapasztalás által a kliens abban az állapotban volt és van, hogy a kezdődő oldalszúrást futás közben vizualizációval és a lentebb leírt ESR-pontokkal (Emotional Stress Release: érzelmi stresszoldó pontok) önállóan feloldja. A test képes emlékezni a balanszot követő felszabadult érzésre, és képes önmagát a korrekt és korlátlan működés állapotába hozni.

2. A diffúz térdbántalmak, melyek diagnosztizált artrózis és egy már előzőleg fennálló gyulladás következményeként jelentkeztek, viszont már némiképp visszahúzódtak, a térdet körülvevő tape-vel (kineziológia tapasszal)[2] elkerülhetőek voltak. A tape színét, helyét és formáját az indikátor izomteszt mutatta.

3. Az újra és újra visszatérő görcse a vádliban érzelmi feszültséggel állt kapcsolatban. Ezt a 18-as Bach virágesszenciával (Impatiens-Nebáncsvirág), az ESR-pontok tartásával, illetve egy beszélgetéssel oldottuk. A rögzítéshez kidolgoztunk egy szimbólumot, amelyet Klotzbier úrnak vizualizálni kellett, azért, hogy ezáltal más helyzetekben is képes legyen saját magát balance-ba hozni. Ezt a mai napig meg is teszi.

Az ESR pontok a homlokdudorokon és a tarkón található neurovaszkuláris pontok. Egyidejű, szelíd érintés által az agy adott területeit a vér jobban átjárja és így az oxigénellátottság is javul. Ez javítja azokat a funkciókat, amelyek stressz esetében korlátozva vannak, vagy teljesen kikapcsolnak. A frontális lebenynél és a nyakszirtnél lokalizálódik a döntésképesség, ill. a képi emlékezet. Ezt a technikát futás közben is használta Klotzbier úr, és a fájdalom eltűnt. Itt a képek mentális ereje munkálkodhatott.

4. A kliens futási stílusa feltűnő volt, mivel a felsőteste meghajlott, és a tekintete csak egy-két méterrel távolodott el a lábától. Nem volt képes arra, hogy tekintetét hosszabb ideig a távolba irányítsa, és biztos léptekkel fusson. Az indikátor izom tesztje azt a korrekciót mutatta, hogy mindkét füle mögé helyezzünk tape-t. Egy 1 cm széles és 6 cm hosszú tape került a fül mögé, a fülkagyló mentén. Az ingert, amit a tape keltett, a kliens úgy írta le, hogy olyan érzés volt „mintha valaki hátulról felemelte volna a fejét és a felsőtestét”. Ezt követően a kliens tekintetét fel tudta emelni és a távolba, a horizont felé nézett. Ez a tape reflexszerűen hat az egyensúlyszervre is, és sikeresen bevált tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél is, akiknél a téma a koncentráció és a vizualizáció volt.[3]

5. A praxisomban történt látogatás során az izomteszt „jelezte” a láb szenzort a HTX-ből. Ennél a módszernél a lábreflexek kerülnek korrigálásra, azáltal, hogy a puha lábközéptől a láb oldaláig finoman elsimítunk. Továbbá ismételten a rekeszizom korrekcióra került a sor, a vádlit pedig magnézium olajjal masszíroztam. Ezen kívül teszteltünk egy tape-t a térdnek, és fel is helyeztük.

6. A maraton előtti három napban kineziológiai mentális tanácsadóként működtem. Klotzbier úrnak néhány hivatalos megjelentést kellett abszolválnia, többek között egy pódiumvitát orvosok előtt. Elkísértem és kihasználtuk a közös időt, hogy az indikátor izomteszt eredményeiről beszéljünk. Klotzbier úr az intervenciókat és a más megközelítéseket igen hamar és következetesen tudta átültetni a gyakorlatba. A maraton előtti estén az indikátor izomteszt segítségével gondolatban még egyszer átbeszéltük az elkövetkező napot. Eközben monitorizáltam az izmot. Mindig, amikor a kar elgyengült – vagyis stresszt jelzett – megnéztük a szituációt és kiteszteltem az oda illő intervenciókat. Nyolc szituációnál jelzett a test energiablokádot. A mindenkori kitesztelt kineziológiai módszerrel az energia újra rendelkezésre állt és áramolhatott.

2016. október 25: A berlini maraton.

A kliensem célja: befutni. Mind a 42 km-t lefutotta, és ezáltal egy rövid idővel ezelőtt még szinte elérhetetlennek tűnő célt ért el. A dán férfiak, akikkel a fogadást kötötték, szintén indultak. A televízió kamerájába, amely egész úton kísérte, csak ennyit mondott: „meghívom a fájó vádlimat, hogy jöjjön el velem a célba”. Így értelmezte ő a munkánkat – segítség az önmagadnak való segítséghez – és használt.

A maraton után regeneráló masszázst alkalmaztam, és Hyperon X segítségével az egyes izmokat tehermentesítettük.

  A kineziológia által megtaláltam önmagamnak azt a módszert, amellyel mindhárom szinten, a test, a szellem és a lélek szintjén tudok segíteni az embereknek, hogy elérjék céljaikat. Ez gyakran a mentális világosság és energia általi nagy hatással történik. Nem én, mint alkalmazó, gondolkodom el azon, hogy mi lehetne jó a kliensemnek, ezt az izom válasza megmutatja. A frankfurti Nemzetközi Kineziológiai Akadémián (IKA, amelyet gyakorlat orientáltnak és használható tudást nyújtó intézménynek tartok) folytatott tanulmányaim során megdolgoztam azért, hogy olyan alapom legyen, amely lehetővé teszi, hogy semlegesen alkalmazhassam mindazt, amit a kliens testi válasza előír. A tanácsadásnál is és a stressz csökkentés esetében is kiválóan lehet dolgozni orvosi képzettség nélkül is.

[1] jelzőizom változás

[2] A kineziológiai tapasz nem része a jelenleg ismert és nemzetközileg elfogadott kineziológiai ágaknak.

[3] Ez a szemizmok blokkjának különböző korrekcióival is elérhető.

Az EVfK – Europäischer Verband für Kinesiologie 2017. februári számában megjelent cikk alapján fordította Hegedüs Julianna Ruth.

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’13’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Kerstin Waider

Nevelőnő és természetgyógyász. Saját kineziológiai praxisa van. Végzős az IKA harmadik képzési szintjén, certifikációs szemináriumon vesz részt a Steinbeis-Holchschule-n, Berlinben, tanulást segítő kineziológia tagozaton. Számos európai továbbképzésen vett részt a kineziológia különböző ágaiban. Elsősegély oktató a Vöröskeresztnél.

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=’#000000′ radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_social_share title=’Osszd meg bejegyzésünk másokkal is!’ style=’minimal’ buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_mail=’aviaTBshare_mail’ admin_preview_bg=”]

[/av_one_half][av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=’#000000′ radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=’#ffffff’ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_comments_list]
[/av_one_full]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email