Fórum az alapítvány megalakulásáról

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=”]

2017. január 27-én 18.00 órai kezdéssel az alapítvány székhelyén megtartásra került az első Fórum

Téma: az alapítvány megalakulása, céljai; a minősítési rendszer ismertetése; minősítési rendszerek a világon; etikai kódex.

Jelen volt az alapítvány kuratóriumának tagjai, és 18 fő érdeklődő.

Köves Zsuzsanna kuratóriumi elnök megnyitotta a Fórumot, majd ismertette a programot.

Gál Attila kuratórium tagja ismertette az alapítvány főbb céljait:

 • Kineziológusok érdekvédelme: tekintettel a kiszámíthatatlan jogi változásokra.
 • Minőségi kineziológusi munka kialakítása, elterjesztése: ennek érdekében
  • Kidolgoztuk a minősítési rendszert, mely igazodik az International Kinesiology College (IKC) minősítési rendszeréhez.
  • A minősített kineziológusi tevékenység lehetővé teszi azt, hogy aki megújul, folyamatosan képzi és továbbképzi magát, az kiemelkedjen a kókler, szakmájában megrekedt kineziológusok közül.
  • Felületet biztosítunk annak, hogy mielőtt valaki kineziológust választ (akár képzési, akár egyéni foglalkozás végett) tájékozódjon az alapítvány honlapján, hogy az adott szakember milyen jogosítványokkal, gyakorlattal rendelkezik.
 • A minőségi kineziológusi szolgáltatás elismertetése, megismertetése a szolgáltatást igénybevevők felé.
 • Saját pályázatokon keresztül biztosítani, hogy a rászoruló kineziológiát tanulók kedvezményesen tudják igénybe venni a különböző képzési lehetőségeket.
 • Segítséget nyújtani a rászoruló embereknek a kineziológiai szolgáltatás kedvezményes/ingyenes igénybevétételére.

A célok megvalósulás érdekében a kuratórium tagjai hangsúlyozták az összefogás jelentőségét. A szakma egységesen, összefogva tudja megvédeni szakmai érdekeit. Ezek elé kell helyezni bizonyos kérdésekben az egyéni érdekeket.

Köves Zsuzsanna és Gál Attila felváltva tájékoztatta a jelen lévőket az alapítvány minősítési rendszeréről.

Részletesen elolvasható: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/minositesi-rendszer/

 1. Kérdésre elhangzott, hogy az alapítvány is szervez olyan programokat, amelyek szükségesek lehetnek a minősítés teljesítéséhez. Pl: szupervízió, kommunikációs tréning, továbbképzések, külföldi kineziológiai oktatók meghívása. Ezen programokat a regisztrált, illetve támogató tagok kedvezményesen vehetik igénybe.
 2. Kérdésre elhangzott, hogy az alapítvány a minősítési eljárás során elfogad bármilyen oklevelet, tanúsítványt, igazolást, mely az adott követelmény teljesítését igazolja. PL: ha valaki egyéb képződései során tanult pszichológiát, kommunikációt vagy részt vett önismereti tréningen, akkor az beszámít a minősítésébe.

Amennyiben valaki tanult már egy tantárgyat, de nincs igazolása erről, akkor a képző helytől kérjen igazolást a az adott tantárgy elvégzéséről, melyben szerepel a tantárgy megnevezése (ha lehet a tematikája is), valamint óraszáma. Minden képzőhelynek rendelkeznie kell képzési dokumentációval, amit meg kell őriznie és ez alapján köteles igazolást kiadni.

Amennyiben nem tud valaki ilyen igazolást hozni, akkor sajnos újra részt kell vennie hasonló tartalmú képzésen.

A minősítés előnyeit szintén a honlap tartalmazza, ez ismertetésre került a jelen lévőkkel.

Újvári László kuratóriumi tag beszámolt a szupervízió előnyeiről, fontosságáról.

Kaszás Ágnes 10 évig élt Belgiumban, ahol kineziológiát tanult. Elmesélte a belga és francia minősítési rendszert. Kiderült, hogy Belgiumban sem egységes a szakma. Személyi ellentétek akadályozzák az egységek szemlélet kialakítását. Kiemelte, hogy az MKA által kialakított minősítési rendszerhez nagyon hasonlító nemzetközileg is elfogadott rendszer működik az egyik belga szervezetnél. A másik szervezetnél sokkal lazább az elvárás, csak helyi, Belgiumban elfogadható képzést nyújtanak és nem nemzetközileg elfogadott okleveleket adnak ki. Számára fontos szempont volt, a szervezethez való csatlakozásnál, hogy nemzetközileg elismert minősítést kapott.

Kérdésre elhangzott, hogy hazánkban nem egységes a kineziológus név használata. Míg a 11/1997 Nm rendeletben kineziológus szerepel, addig 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendeletben természetgyógyász kineziológus.

A kineziológia szó nem jogvégett. Bárki használhatja, bármilyen előtaggal.

Ez jogi bizonytalanságot eredményez és nem tiszták az elvárások a kineziológia gyakorlásával kapcsolatban.

A felvetődött kérdések, melyekre az alapítvány a jövőben igyekszik választ adni:

 • Csak egészségügyi szakmaként gyakorolható a kineziológia vagy lehetőség van arra, hogy aki nem akar egészségügyi szakdolgozó lenni, az is végezheti kineziológiai tevékenységét?
 • Természetgyógyász kineziológiát, mint egészségügyi tevékenységet sok helyen (pl: SOTE) nem ismerik el, mint egészségügyi végzettség, mert nem OKJ-s. Érdemes-e levizsgázni a ÁEEK-nál?
 • Mit tehet, aki nem akar egészségügyi dolgozóként tevékenykedni, de alkalmazná a kineziológiát?

Amíg határozott és egyértelmű válaszokat nem kapunk a megfelelő állami szervektől, addig az alapítvány kuratóriumának álláspontja a következő:

Aki kineziológusként szeretne dolgozni feleljen meg a magyar jogszabályoknak, tartsa be a kompetencia határokat és az etikai szabályokat.

A minősítési rendszer is tartalmazza pl: az egészségügyi és természetgyógyászati ismereteket, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy bárki a választás szabadságával élve letegye a 11/97 NM. rendeletben szabályozott vizsgát és egészségügyi szakdolgozó lehessen, majd eldöntheti, hogy kiváltja-e a működéshez szükséges ÁNTSZ engedélyt.

Amennyiben egyéb munkája során pl: képességfejlesztést, coachingot folytat, akkor eddig is alkalmazhatta kineziológiai tudását a kompetenciahatárain belül, de nem hirdetheti azt, hogy egészségügyi problémák kezelését is elvégzi.

Gál Attila összeállított a 4 etikai kódex https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/mi-a-kineziologia/etikai-kodex/ alapján egy egységes etikai kódexet. A kódexet a jelen lévők megtekinthetik és véleményezhetik. A visszajelzések alapján fogadja majd el a kuratórium a MKA etikai kódexét.

Gál Attila                                                                  Köves Zsuzsanna                                            Újvári László

kuratórium tagja                                                     kuratórium elnöke                                          kuratórium tagja

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=’#000000′ radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_social_share title=’Osszd meg bejegyzésünk másokkal is!’ style=’minimal’ buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_mail=’aviaTBshare_mail’]
[/av_one_half]

[av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=’#000000′ radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=’#ffffff’ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_comments_list]
[/av_one_full]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email