„LELKI KÖLDÖKZSINÓR”

Előadás az IKC nemzetközi konferenciáján Kirchzarten-ben, 2006-ban

Először is köszönetet szeretnék mondani két magyar pszichoterapeutának: dr Hidas Györgynek és dr Raffai Jenőnek, akik úttörők voltak a magzat és az anya kapcsolatanalízisében, a „lelki köldökzsinór” kialakításában. Módszerem alapja tőlük ered.

A bécsi kongresszusi előadásomon /2004./ beszéltem arról a tanult és gyakorlati tapasztalatomról, ami a méhen belüli létezésünkről szól.

Jelen életünk a fogantatás pillanatával kezdődik, s mire 9 hónap után megszületünk, rengeteg stressz ér minket, melyek felnőtt korunkban is befolyásolhatnak. „Nyomorúságos” életünk, áldozatiságunk oka igen magas százalékban a magzati kor.

Röviden összefoglalva miből eredhet mindez?

 • Nem várnak, nem vagyunk tervezett babák, nem kívántak.
 • Abortusz túlélők vagyunk.
 • Nem arra a nemre várnak minket, akik vagyunk.
 • Anyánk és apánk nem úgy viszonyul hozzánk, ahogy nekünk jó.
 • Anyánk és apánk kapcsolata nem harmonikus.
 • Anyánk megélt stresszei, kapcsolata a világgal.
 • Anyánk férfias személyisége.

Miért?

Alessandra Piontelli olasz pszichoanalitikus 1992-ben felfedezte, hogy a gyermekek viselkedésében is és lélektani vonatkozásban is születés előtt és után folyamatosság van. Ezért hallatlanul fontos, hogy a prenatalis traumákat minél hamarabb kezeljük, hiszen ezek alakítják ki azt, ahogy perinatalis életünk eseményeit érzékeljük és átéljük.

Tehát megállapíthatjuk, hogy a magzat is folyamatosan tanul! /tanulás = új tapasztalatok következtében megjelenő viselkedésváltozás/A baba környezetéből érkező negatív ingerek kibillentik a magzatot harmóniájából, majd megtanul alkalmazkodni, tehát viselkedése változik. /ezért van az, hogy a születés módja, ideje leképezi a magzati lét élményeit!/

Nekünk kineziológusoknak Selye János magyar származású kanadai endokrinológus stresszelmélete a bibliánk. A stressz-szindróma jelenségeit a születés előtti létben is ki lehet mutatni mind a pszichológiában, mind az orvoslásban is.  Ez azt jelenti, hogy az anya stressze a növekvő gyermek stressze is mind a pre- mind a perinatalis életben. Igen fontos tény, hogy a születés előtti kisebb stresszélményeket harmonikus családi életben az újszülött automatikusan fel tudja dolgozni. Ha nem, akkor különböző betegségeket produkálnak, keveset és rosszul alszanak, nyugtalanak, sokat sírnak, stb. de hatással van a későbbi hiperaktivitás, agresszív viselkedés, alkoholizmus, kábítószer fogyasztás, bűnözői magatartás kialakulására.

Érdekes kutatási tapasztalatok:

Nimby 1999, Hansen 2000: az anyai emocionális stressz nagy morfológiai eltéréseket indikálhat: Down-kór, nyúlszáj, farkastorok, gyomorszáj szűkület, nyitott gerinc, szív és máj problémák.

Hultman 1997, Van Os, Selten 1998: későbbi skizofréniával kapcsolat.

Rottmann 1974: „minél konfliktusosabb, ambivalensebb és elutasítóbb az anya a meg nem született gyermekével kapcsolatosan, annál terheltebb lesz az újszülött.”

Ha Rottmann kijelentését szentenciának vesszük, akkor azok a felnőttek, akik halmozott magzati stresszeket élnek meg, -elsősorban a nem kívántságot- általában csalódnak a szerelemben, boldogtalanok házaséletükben, hajlamosabban a depresszióra.

S ezekből a felnőttekből is szülők lesznek.. s a nőkből: anyák.. s így tovább..

Mit tehetünk azért, hogy ezt a láncolatot megszakítsuk?

A pszichoanalitikus terápia egyik fő tétele az, hogy a tudattalant tudatosítsuk. Ezt a kineziológiai ágak módszerével hatékonyan tudjuk segíteni. Az elv az, hogy soha nincs későn! Dolgozhatunk egy leendő anyán, preventív módon, de egy várandós kismamán, vagy egy anyán is.

De:

Talán a legfontosabb a várandós kismama és a szíve alatt hordott gyermek között nem csak a fizikai, hanem a lelki köldökzsinór kialakítása.

Hogyan?

Az egyik legfontosabb, hogy feltérképezzük az anya személyiségét /nekem  ebben nagy segítség az asztrológia tudománya/ viszonyát önmagához, saját nőiségéhez, viszonyát édesanyjához, a szeretett személyekhez. Lényeges a kötődés kialakulása önmagához, mint nőhöz, mint anyához, majd babájához. Fontos a szülőpár folyamatos kapcsolata a gyermekkel, főleg az anya-magzat kapcsolat, hiszen a mamának érzékelnie és meg kell értenie babája üzeneteit, s ennek a kommunikációnak születés után is fenn kell maradni!

Több színtérrel kell foglalkozni:

A várandós nő anyjának várandósság alatt megélt érzelmei, melyeket a várandós nő lenyomatként őriz tudatalattijában. /Raffai Jenő 1995: magzat intrauterin anyareprezentánsa/

A várandós nő anyjának születés előtti -alatti-utáni élményei, érzelmei.

A várandós nő saját születés előtti -alatti-utáni élményei, érzelmei.

A várandós nő saját jelen élményei, szeretteivel való kapcsolatában.

A várandós nő születendő gyermekével kapcsolatos érzelmei, gondolatai, fantáziái.

Módszerek, melyek segítenek:

 1. Az anyának és az apának: Stresszoldás, korlátozó hitrendszerek átprogramozása, energetizálás, agyintegráció, masszázs, torna, légzésgyakorlatok, relaxáció, vizualizáció, 6. érzék stimulálása (pl. zenével), stb.
 2. A babának: Stresszoldás, energetizálás, hang- (anya hangja) és zeneterápia, ringatás, prenatalis mentális masszázs, folyamatos kommunikáció.

Köves Zsuzsanna

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

 • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
 • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
 • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
 • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

 • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
 • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük