Az egészségügyi szakdolgozók kötelező védőoltása

mit tegyek

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-245msr’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kapazl1l’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Az egészségügyi szakdolgozók kötelező védőoltása

A 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről értelmében az egészségügyi szolgáltatóknak 2021.09.01-től kötelező a covid elleni védőoltás ahhoz, hogy tevékenységüket végezhessék.

Azon természetgyógyászok, akik működési engedély birtokában végzik az egészségügyi tevékenységüket, szintén kötelesek felvenni az oltást, amennyiben továbbra is természetgyógyászként akarnak dolgozni.

Több tagunk megkeresett azzal, hogy ők nem akarnak oltakozni, rendelkeznek működési engedéllyel, mi ilyenkor a teendő?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint három lehetőség van:

  1. Felveszi az egészségügyi szolgáltató az oltást és dolgozik tovább. Ha már van oltási igazolványa, akkor semmi teendő nincs ezzel.
  2. Ha nem veszi fel az oltást, akkor
    1. vagy szünetelteti / felfüggeszti az egészségügyi szolgáltatói tevékenységét
    2. vagy megszünteti a működési engedélyét.

A tájékoztatás szerint, jelen pillanatban (2021.08.05.) még nem kaptak az ellenőrző szervek utasítást arra, hogy mi lesz az eljárási rend az oltások ellenőrzésére, de az biztos, hogy amint ez megérkezik, kötelességük lesz ellenőrizni a magán szolgáltatókat.

Tehát, ha van működési engedélyed és nem szeretnél oltakozni, akkor a 2. pont szerint kell eljárnod, ha nem akarsz szabályt szegni. Ebben az esetben írnod kell az illetékes NNK-nak (ÁNTSZ), hogy szünetelteted a tevékenységed vagy megszünteted (ez utóbbi lehet, hogy hosszabb eljárást von maga után, érdeklődj a hivatalnál).

A bejelentést megteheted ügyfélkapun keresztül is elektronikus formában.

Ez a rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt áll fenn. Azaz, ha vége a veszélyhelyzetnek, akkor már nem lesz szükség a kötelező oltásra. Ennek a vége azonban nem ismert. Ki tudja még hány „hullám” lesz addig… Ezért azonban érdemes „csak” felfüggesztened a működési engedélyed és nem megszüntetni. De ez a te döntésed.

Érdeklődhetsz a helyi NNK-nál is a te működési engedélyeddel kapcsolatban mielőtt döntést hozol.

Ami még fontos, hogy a MESZK kamarai tagságodat is felfüggesztheted, hogy ne kelljen az éves tagdíjat befizetned.

Ennek részletei: https://meszk.hu/tagsag.aspx?ord=0&asc=1&web_id=

A 06-os adatlapot kell beküldened.

Amennyiben nincs működési engedélyed, akkor semmi teendőd nincs ezzel a rendelettel.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email