Hogyan válasszon kineziológust?

Hogyan válasszon kineziológust?

Nagyon sokan végeznek el különböző kineziológiai képzéseket. Van, aki komolyan és felelősségteljesen gyakorolja ezt a választott hivatását és van, aki kineziológiai név alatt csinál valamit, amiről senki nem tudja, hogy mi az, de nem kineziológia az biztos.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy aki igénybe veszi a kineziológus segítségét, az minőségi szolgáltatást kaphasson, ezért összeszedtünk pár szempontot, amit érdemes figyelembe vennie, amikor kineziológust választ.

Az első ilyen szempontrendszerről honlapunkon olvashat bővebben: Mit csinálunk, mit nem 

Mi jellemző a kineziológiai munkára?

A kineziológus izomteszttel dolgozik.

Rhomboids tesztelése

 Volt olyan ügyfelem, aki jelezte, hogy járt már kineziológusnál többször is, de ő soha nem tesztelte. Ebből tudtam, hogy amit csinált az illető, az nem kineziológiai munka volt.

Előfordul, hogy a kineziológus más segítő módszereket is alkalmaz a munkája során. Ez előny a választási szempontnál, mert sokkal nagyobb az a paletta, amiből válogatni tud. Azonban, ha alapvetően kineziológusként hirdeti magát és akként is dolgozik, akkor biztos, hogy alkalmazni fogja az izomtesztelés valamilyen formáját.

Hozzá kell tenni, hogy egyre több kineziológiai rendszerben kap teret az úgynevezett Noticing alkalmazása, ami sok esetben kiváltja az izomtesztelést, de nem helyettesíti azt.

A kineziológiai alkalmak hossza 1-1,5 óra

Az alkalmazott kineziológiai rendszertől és a kineziológus tapasztalatától függ, hogy milyen hosszú egy-egy alkalom. A nagyon hosszú, több órás ülések során nem tud megfelelően koncentrálni sem az ügyfél, sem a kineziológus.

Az első alkalom

 • Az első alkalom lehet, hogy hosszabb. Ekkor veszi fel a kineziológus a háttérinformációkat (anamnézis).
 • Meghallgatja Önt és ez alapján eldönti, hogy az Ön problémája a kineziológus kompetenciájába tartozik, avagy nem. Ha nem, akkor továbbküldi a megfelelő szakemberhez.
 • Ha tudnak együtt dolgozni, akkor elmagyarázza az általa alkalmazott módszerek, eljárások lényegét (a hazánkban is alkalmazott nemzetközileg is elfogadott kineziológiai rendszerekről itt olvashat).
 • Általában egy-egy probléma esetén 3-4 alkalom elegendő lehet.
 • Megbeszélik, hogy mennyibe fog kerülni egy-egy alkalom, melyek a lemondás feltételei, hogyan tudja Ön tartani a kineziológussal a kapcsolatot.
 • Megbeszélik a találkozások gyakoriságát, ami min. 3 hét.
 • Megmutatja az izomtesztelést.
 • Már az első alkalommal sor kerülhet a cél/ügy meghatározására. Minden kineziológiai módszer egy-egy konkrét cél elérése érdekében támogatja Önt, ezért a célmeghatározás fontos lépése a folyamatnak.

Állapotfelmérés 

A kineziológus soha nem gyógyít és nem diagnosztizál. Betegség esetén a diagnózis felállítása, a betegség gyógyítása az orvos feladata. A kineziológus nem a betegségen dolgozik, hanem a betegség energetikai és érzelmi háttérét segít egyensúlyba hozni.

Mit kell tennie két találkozó között?

A két kineziológiai alkalom közötti időszakra Ön fog kapni úgynevezett megerősítő gyakorlatokat, amelyek abban segítik, hogy az oldások/balanszok hatása stabilizálódjon és kialakítsa azt, hogy Ön tudjon változtatni, változni.

Energetikai kineziológiai tesztelés

Felelősség

A változásért való felelősség az ügyfélé. A kineziológus abban tudja Önt támogatni, hogy ezt a felelősséget fel tudja vállalni. A kineziológus felelőssége az, hogy rendelkezzen a megfelelő szakmai tudással és a levezesse azt a folyamatot, aminek a végén Ön képes lesz felelősségteljes döntéseket hozni az élete eseményeivel kapcsolatban.

Mire figyeljen, amikor kineziológust választ?

Milyen szakmai végzettségekkel rendelkezik?

Ha csak egy 4 napos képzésen vett részt valaki, akkor csak annak a 4 napnak az anyagát tudja alkalmazni.

Ha nem természetgyógyászként keres kineziológust, akkor célszerű úgy választania, hogy a szakember megfeleljen a szakmai minimumoknak. A képzési minimumokat itt olvashatja.

Ha természetgyógyász kineziológusként keresi fel a szakembert, akkor feltétlenül nézze meg, hogy rendelkezik-e szakmai vizsgával (az ezt igazoló oklevelet ki kell függesztenie a rendelőben), illetve ÁNTSZ működési engedéllyel. Fontos, hogy a csak a vizsga önmagában nem jogosítja fel a természetgyógyász kineziológust a tevékenység végzésére.

Az engedély megléte ugyan nem garancia a minőségi szolgáltatásra, de legalább egy információ arról, hogy a kineziológus egy bizottság előtt vizsgázott. Ez esetben is győződjön meg arról, hogy a választott szakember milyen kineziológiai képzettségekkel rendelkezik. Ugyanis sajnos a jelenlegi (11/1997 NM. rendelet szerinti) vizsgakövetelmények óraszámai nagyon alacsonyak. Gyakorlatilag egy 32 órás képzést követően lehet bárki kineziológiai módszerek alkalmazója. A nemzetközi elvárt minimum óraszám ezzel szemben minimum 300 óra. A rendelet nem írja elő a rendszeres kineziológiai szakmai továbbképzést, ellenben a nemzetközi norma elvárja a szakmai haladást bármelyik kineziológiai ág művelőjétől. Sajnos nagyon sokan vannak Magyarországon olyanok, akik a kineziológus vizsga letétele után nem képzik tovább magukat választott szakmájukban: a kineziológiában.

Fontos szempont, hogy a kineziológus regisztrált tagja-e valamilyen szakmai szervezetnek. Ez a szakmai szervezet hazánkban a Magyarországi Kineziológiai Alapítvány.

Az alapítvány nem vállal felelősséget a regisztrált tagok által végzett szolgáltatásért, de információt ad arról, hogy a kineziológus milyen szintű szakmai követelménynek tett eleget, felelősséget vállalva a folyamatos képzésért, továbbképzésért, tehát a saját fejlődéséért. Másik fontos szempont, hogy a szakmai szervezet tagjaként kötelező ránézve a szervezet etikai kódexe, ami alapján megítélhető munkája. A kineziológiai tevékenység végzésével kapcsolatos etikai kódexeket itt olvashatja.

Aki a fenti engedélyekkel, ismeretekkel nem rendelkezik attól nem várható el a korrekt szakmai tevékenység végzése, hiszen munkája nem ellenőrizhető.

Milyen tapasztalatokkal rendelkezik a kineziológus? 

Az Ön problémájának kezelésében van-e tapasztalata, jártassága. Erre már telefonos bejelentkezés során rákérdezhet. Ha valaki mindenhez ért, az gyanús. Járja jobban körbe az ügyet mielőtt dönt. Pl.: van, aki foglalkozik gyermekekkel és van, aki nem.

Kérdezze meg ismerőseit, nézze meg az ajánlásokat!

Olvasson utána, hogy a hozzászólásokban, ismerősei körében mit mondanak az adott szakemberről.

Olvassa el a bemutatkozást!

Majdnem minden kineziológusnak van honlapja. Olvassa el a bemutatozást!

Adózási jogszabályoknak megfelelés

Természetesen az is szempont, hogy a kineziológus feleljen meg az adózási jogszabályoknak.

FONTOS!

A kineziológiai tevékenység, mint bármelyik más alternatív segítő módszer nem helyettesíti az orvosi kezelést és a pszichoterápiát! Ha valaki ezt mondja Önnek, akkor ezt jelezze felénk!

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

 • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
 • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
 • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
 • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

 • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
 • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email