Izomtesztelés vagy izommonitorozás?

Izomtesztelés vagy izommonitorozás?

Mi a különbség (és miért tartjuk fontosnak a kiemelését?)

THE PHYSIOLOGY OF MUSCLE MONITORING:

Susan McCrossin, AP cikke részleteinek kivonata

Fordította: Pisták Dóra

https://www.theprattclinics.com/images/uploads/main/muscle.pdf

Bevezető:

Mi az izomtesztelés? Biztosan mindenki hallott már róla, mégis, a kérdésre adott válasz nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. A többség azt mondaná, hogy a pozitív izomteszt, amikor az izom „erős”, negatív izomteszt pedig amikor az izom „gyenge”. De mit jelent az erős és a gyenge izom?

A Touch for Health-ben és más kineziológiai ágakban alkalmazott izomtesztelés két kineziológus, Kendall és Kendall nevéhez fűződik, a 1940-es évek végéből. Ők dolgoztak ki számos izom tesztelésére olyan tesztpozíciókat, melyekben az izmok a legösszehúzottabb pozíciójukban, a többitől lehető legizoláltabban voltak tesztelhetők, a tesztelt izmot elsődleges mozgató helyzetbe hozva, annak működését vizsgálva. Amikor ebben a helyzetben az izomra manuálisan nyomást fejtettek ki, az adott izom válaszát értelmezték.

Dr George Goodheart, kiropraktor az amerikai Michigan-ben, továbbfejlesztette a manuális izomtesztelést az 1960-as években, és kidolgozta a specifikus izmok, szervek, mirigyek és meridiánok között fennálló kapcsolatot. Az ezen az elven működő állapotfelmérő és korrekciós rendszert Alkalmazott Kineziológiának (AK) nevezte el. Gyakorlatilag minden későbbi kineziológiai ág ebből fejlődött ki.

Ezen kineziológiai ágak mindegyikének az alapja (a One Brain és az Alkalmazott Fiziológia kivételével) a Kendall és Kendall által kidolgozott egypozíciós izomtesztelés maradt. Az egypozíciós izomtesztelésnél az elsődleges mozgatót a legösszehúzottabb helyzetébe viszik, és folyamatos nyomást gyakorolnak rá a nyújtott állapot felé mutató irányban. Ha a nyomás alatt is tartani tud, az teljes neurológiai integritásra utal, és „erősnek” mondják. Ha viszont az izom nem tud a teljes neurológiai integritást jelző választ adni, és lekapcsol a nyomás irányába, „gyengének” nevezik. Míg egy „erős” izmot könnyű „megérezni”, ez az erő mennyiségi mutatókkal igen nehezen definiálható. Egy „gyenge” izmot is nehéz „megérezni”, amíg elegendő gyakorlással rá nem „érzünk” a teljes neurológiai integritás elvesztését jelző válaszok lehetséges tartományára. Ettől függetlenül, ha már egyszer „ráérzett”, bárki képes pontosan tesztelni az izomválasz integritását a manuális izomteszt segítségével.

Míg egyes kineziológiai rendszerekben továbbra is izomtesztelésnek hívják az izomválasz által adott feedback-et, az Alkalmazott Fiziológiában, és egyre több kineziológiai ágban, az izomválasz biofeedback aspektusát izommonitorozásnak nevezik.

Izomerő: erős és gyenge

A legfontosabb megérteni, hogy az izommonitorozás nem az izomerő felmérése. Amikor egy izom monitorozáskor tart, az nem erős. Hasonlóképp, amikor egy izom lekapcsol, az nem gyenge. Annak ellenére, hogy az AK továbbra is használja a „gyenge” és „erős” kifejezéseket, neurológiai szempontból ez egyszerűen nem írja le megfelelően azt, ami egy izom monitorozásakor történik. Amikor egy izom monitorozáskor tart, az izom „bekapcsolt” állapotban van, mert az izom és a központi idegrendszer között áramló neurológiai információ szintje elegendő ahhoz, hogy fenntartsa az izom kontrakcióját a kifejtett nyomás ellenében. Ha az izom monitorozáskor elenged, az izom lekapcsol, vagy csak nem tudja fenntartani a bekapcsolt állapotot, az izom és a központi idegrendszer között fennálló neurológiai információ áramlásának elégtelensége miatt.

A kapott izomválaszról szóló információ az agy tudatalatti központjaiba is eljut (pl cerebellum, talamusz, bazális ganglionok, ahol a tervezett izomválasz és a tényleges izomválasz közti összehasonlítás történik). Amíg az információ áramlás az izom szenzoraiból az agyba és onnan vissza zavartalan, az izom a rá gyakorolt nyomás ellenére is tartani fog mindaddig, amíg a nyomás olyan erőssé nem válik, hogy legyőzi az izom erejét.

Az izomerő viszont azon múlik, hogy mennyi és milyen méretű izomrost található egy adott izomban. Ezt általában az izom által felemelt súllyal mérik, vagy az izom által kifejtett erő mérésével. Egy „erős” izom olyan izom, ami ha bekapcsolt állapotban van, nagyobb súlyt is meg tud tartani, míg egy „gyengébb” izmot ugyan az a súly legyőz, akkor is, ha minden izomrostja „tart”. Ilyen értelemben egy „gyengébb” izom is képes „tartani”, azaz elégséges neurológiai áramlást fenntartani azon a súlyhatáron belül, amit még elbír. Viszont egy lekapcsolt izom nem tud megfelelő neurológiai áramlást fenntartani a pozíciója fenntartásához akkor sem, ha a rá ható súly jóval a küszöbérték alatt van. Ezért az „erős” és „gyenge” kifejezések izomteszteléskor való használata teljesen félrevezetőek mind a mögöttes koncepció, mint a neurológiai magyarázat tekintetében.

Alulfacilitált, nem gyenge!

Ha bármilyen tényező megzavarja az izom és a központi idegrendszer közti információ áramlást, az izom képtelen lesz koordinálni és hozzáigazítani a facilitáltsági szintjét a monitorozás közbeni fokozódó terheléshez. Az izom „megadja” magát, és lekapcsol. Ebben az értelemben a monitorozott izom a rá kifejtett nyomáshoz képest alulfacilitált lesz. Fontos megjegyezni, hogy míg az izom „gyengének” tűnik (azaz lekapcsol a nyomás hatására), valójában nem „gyenge”, hanem nem elég facilitált ahhoz, hogy ellenálljon a nyomásnak.

A „gyenge”, kifejezésnek az izomerőre vonatkoztatva semmi köze nincs az izommonitorozáskor talált lekapcsolt izomhoz, inkább csak arra az erőre utal, amivel „lenyomhatunk” egy teljesen facilitált állapotban lévő izmot. Mivel a helyesen végzett izommonitorozás soha nem aktiválja az izom teljes erejét (és soha, de soha nem szabad vele legyőzni az izmot), egy lekapcsolt izom NEM GYENGE!. Csak ALULFACILITÁLT!

Az Izomtesztelésről szóló cikkeinket itt olvashatod:

A kineziológiai izomtesztelés

Az Alkalmazott fiziológia 7 elem hologramja

Bináris és Analóg izomtesztelés

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

  • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

  • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

Amennyiben taggá szeretnél válni, akkor OLVASD EL A TAGSÁG FELTÉTELEIT ÉS REGISZTRÁLJ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email