Jogszabály módosítás – Kuruzslás

mit tegyek

Kedves Kollegák!

Mindenkit izgatottsággal tölt el a T/8018 számú törvényjavaslat, mely a Kuruzslás törvényi tényállásának módosítását jelenti. https://www.parlament.hu/irom41/08018/08018-0007.pdf 

Az új tényállás: Kuruzslás

 1. § (1)Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen
 2. a) az orvosi gyakorlat,
 3. b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy
 4. c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások

körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el. (3) E § alkalmazásában orvosi gyakorlatra jogosult az,

 1. a) akinek hazai egyetemen szerzett általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van,
 2. b) akinek külföldi egyetemen szerzett és honosított, egyenértékűségi záradékkal ellátott általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van,
 3. c) a külföldi állampolgár, aki engedély alapján oklevelének honosítása nélkül fejthet ki orvosi tevékenységet,

feltéve, hogy nem áll az orvosi tevékenységtől eltiltás hatálya alatt. (4) A kuruzslás elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van. 

Az egész változtatás hátterét, pontos értelmezését és a módosításból fakadó következtetéseket nagyon jól összeszedte az Index cikke: https://index.hu/techtud/2020/01/28/kuruzslas_kuruzslok_altudomany_aldoktorok_sarlatanok_torvenymodositas_pszichoterapia/?fbclid=IwAR1eiKWmPG5c_NPmcnbWsdo_rak-V_y3sDJ6m5NoS4QGcx7WKggZUZv1Fuk A FB-on illetve az interneten több vélemény jelent meg, többek között a kineziológiai tevékenység végzésével kapcsolatban is. A tanfolyamok befejezését követően, csakúgy mint eddig, természetesen a továbbiakban sem végezhetsz olyan tevékenységet, amire nincs jogosultságod! Ebben nem hoz változást a jogszabály módosítás, ezt eddig is büntették, de a büntetés most szigorúbb. Kineziológiát – legalábbis azt a formáját, amit mi alkalmazunk – bárki tanulhat. A képzésre jogosult oktatók névsorát, a képzési utakat megtaláljátok az egyes kineziológiai rendszereknél honlapunkon: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/…/kineziologi…/ A nagyvilágban a kineziológia nem gyógyító tevékenység (sem pszichoterápiás, sem más szempontból nem diagnosztizálunk és nem gyógyítunk). Ez az etikai kódexekben is megjelenik. Etikai kódexek: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/mi-a-kineziologia/etikai-kodex/ Hazánkban azonban a kineziológia helyzete kettős. A tevékenységet lehet:

 1. Egészségügyi szakdolgozóként
 2. NEM egészségügyi szakdolgozóként is végezni.

A helyzet nem új. Régóta azt mondjuk, hogy aki kineziológusként szeretne dolgozni, mindenképpen végezze el az egészségügyi és a természetgyógyászati modulokat. Ezek egyébként szükségesek a nemzetközi professzionális kineziológusi vagy kineziológus konzulensi vizsgákhoz. Ezután mindenki eldöntheti, hogy egészségügyi vagy nem egészségügyi tevékenységként szeretné a kineziológiát végezni.

 1. Egészségügyi szakdolgozóként meg kell felelni a 11/1997 NM rendeletben előírtaknak és többszintű vizsgát kell letenni, majd ÁNTSZ működési engedélyt kell kiváltani. Ez esetben a természetgyógyász kineziológus vagy a kineziológiai módszerek alkalmazója megnevezést használhatja az, aki így dolgozik.

 

A névhasználatról tagjaink nagyon részletes leírást találnak honlapunkon a zárt oldalon a cikkek fül alatt. Azt azonban érdemes tudni, hogy csak az ÁEEK vizsga NEM ELEGENDŐ!!! A tevékenység ilyen formában történő végzéséhez SZÜKSÉGES az ÁNTSZ működési engedély is!

 1. Minden más esetben pedig nagyon fontos, hogy ne téveszd meg a vásárlókat, azaz nem hirdetheted, hogy egészségügyi tevékenységet végzel (a gyógyító és a pszichoterápiás tevékenységet is értjük ez alatt).

 

Javasoljuk, hogy ez esetben ne az általános kineziológus titulust használd, hanem konkrétan nevezd meg, hogy milyen kineziológus vagy pl. Touch For Health kineziológus, (ha van konzulensi végzettséged: TFH konzulens), stb…. A névhasználatról tagjaink nagyon részletes leírást találnak honlapunkon a zárt oldalon a cikkek fül alatt. ❗️

Támogatjuk és erősen javasoljuk, hogy vizsgázz le vagy az MKA-nál meghatározott és a nemzetközi előírásoknak megfelelő vizsgán, vagy 2021-ben a nemzetközi konferencián lesz lehetőséged az IKC Professzionális kineziológusi vizsgáját letenned. Ennek feltételeiről szintén honlapunkon tájékozódhatsz.

A kineziológiai szövetségek keretein belül a szakmai minősítő vizsga alátámaszthatja a szakmai tevékenységed irányát és az elhivatottságod, ami kérdéses esetben hozzájárulhat a tevékenységi körbe tartozó kompetenciák tisztázásához. Természetesen ez utóbbi esetben is meg kell felelned az egyéb előírásoknak: legyen vállalkozásod, azaz legyél számlaképes.

Megjegyzem, hogy a kineziológus név nem jogvédett. Bárki használhatja. (lsd. TE humán kineziológia szak).

Az alkalmazása hasonló, mint a doktori cím használata. Sokan azt sem helyesen használják. Ha egy név előtt látsz egy dr. vagy Dr. titulust, nem derül ki belőle, hogy az illető milyen dr. vagy Dr. Helyesen oda kellene biggyesztenie, hogy dr.jur. (jogi), dr.med. (orvos) dr.med.dent. (fogorvos), dr. pharm. (gyógyszerész), dr. vet. (állatorvos)*.

Tehát, ha nem egészségügyi szakdolgozóként végzed ezt a szolgáltatást, akkor javasoljuk, hogy határozd meg a szolgáltatásod megnevezésében, hogy milyen kineziológus vagy: pl. Touch For Health kineziológus, (ha van konzulensi végzettséged: TFH konzulens), stb…. Az egész változtatás az un. aposztrófos doktorok miatt indult el. Ezt a kezdeményezést alapvetően támogatjuk és reméljük, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a kineziológiai tevékenységet végzők is hitelesen, szabályosan a hazai és a nemzetközi normáknak megfelelően végezzék tevékenységüket. Eddig sem értettünk egyet azokkal, akik a kompetencia határaikat átlépve olyan tevékenység végzését hirdették kineziológia alatt, amit maga a kineziológia nem végez. 

UPDATE 1: A Mantal For Csoport konferenciát tartott a témában: AZ ERRŐL KÉSZÜLT ÖSSZEFOGLALÓ ITT ÉRHETŐ EL.

UPDATE 2: A Kormány reagált a törvénymódosítással kapcsolatban. A büntetőtörvénykönyv módosítása a pszichológusokat és a szakképzett segítőket is védi a kuruzslók ellen

Forrás: * https://www.intima.hu/intim-magazin/ajanlo/kis-doktor-nagy-doktor-vagy-aposztrofos-doktor * https://www.jogiforum.hu/hirek/22268 

 

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

 • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
 • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
 • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
 • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

 • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
 • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.
 
A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!
 
Amennyiben taggá szeretnél válni, akkor OLVASD EL A TAGSÁG FELTÉTELEIT ÉS REGISZTRÁLJ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email