lelki köldökzsinór

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

„LELKI KÖLDÖKZSINÓR”

Előadás az IKC nemzetközi konferenciáján Kirchzarten-ben, 2006-ban

Először is köszönetet szeretnék mondani két magyar pszichoterapeutának: dr Hidas Györgynek és dr Raffai Jenőnek, akik úttörők voltak a magzat és az anya kapcsolatanalízisében, a „lelki köldökzsinór” kialakításában. Módszerem alapja tőlük ered.

A bécsi kongresszusi előadásomon /2004./ beszéltem arról a tanult és gyakorlati tapasztalatomról, ami a méhen belüli létezésünkről szól.

Jelen életünk a fogantatás pillanatával kezdődik, s mire 9 hónap után megszületünk, rengeteg stressz ér minket, melyek felnőtt korunkban is befolyásolhatnak. „Nyomorúságos” életünk, áldozatiságunk oka igen magas százalékban a magzati kor.

Röviden összefoglalva miből eredhet mindez?

 • Nem várnak, nem vagyunk tervezett babák, nem kívántak.
 • Abortusz túlélők vagyunk.
 • Nem arra a nemre várnak minket, akik vagyunk.
 • Anyánk és apánk nem úgy viszonyul hozzánk, ahogy nekünk jó.
 • Anyánk és apánk kapcsolata nem harmonikus.
 • Anyánk megélt stresszei, kapcsolata a világgal.
 • Anyánk férfias személyisége.

Miért?

Alessandra Piontelli olasz pszichoanalitikus 1992-ben felfedezte, hogy a gyermekek viselkedésében is és lélektani vonatkozásban is születés előtt és után folyamatosság van. Ezért hallatlanul fontos, hogy a prenatalis traumákat minél hamarabb kezeljük, hiszen ezek alakítják ki azt, ahogy perinatalis életünk eseményeit érzékeljük és átéljük.

Tehát megállapíthatjuk, hogy a magzat is folyamatosan tanul! /tanulás = új tapasztalatok következtében megjelenő viselkedésváltozás/A baba környezetéből érkező negatív ingerek kibillentik a magzatot harmóniájából, majd megtanul alkalmazkodni, tehát viselkedése változik. /ezért van az, hogy a születés módja, ideje leképezi a magzati lét élményeit!/

Nekünk kineziológusoknak Selye János magyar származású kanadai endokrinológus stresszelmélete a bibliánk. A stressz-szindróma jelenségeit a születés előtti létben is ki lehet mutatni mind a pszichológiában, mind az orvoslásban is.  Ez azt jelenti, hogy az anya stressze a növekvő gyermek stressze is mind a pre- mind a perinatalis életben. Igen fontos tény, hogy a születés előtti kisebb stresszélményeket harmonikus családi életben az újszülött automatikusan fel tudja dolgozni. Ha nem, akkor különböző betegségeket produkálnak, keveset és rosszul alszanak, nyugtalanak, sokat sírnak, stb. de hatással van a későbbi hiperaktivitás, agresszív viselkedés, alkoholizmus, kábítószer fogyasztás, bűnözői magatartás kialakulására.

Érdekes kutatási tapasztalatok:

Nimby 1999, Hansen 2000: az anyai emocionális stressz nagy morfológiai eltéréseket indikálhat: Down-kór, nyúlszáj, farkastorok, gyomorszáj szűkület, nyitott gerinc, szív és máj problémák.

Hultman 1997, Van Os, Selten 1998: későbbi skizofréniával kapcsolat.

Rottmann 1974: „minél konfliktusosabb, ambivalensebb és elutasítóbb az anya a meg nem született gyermekével kapcsolatosan, annál terheltebb lesz az újszülött.”

Ha Rottmann kijelentését szentenciának vesszük, akkor azok a felnőttek, akik halmozott magzati stresszeket élnek meg, -elsősorban a nem kívántságot- általában csalódnak a szerelemben, boldogtalanok házaséletükben, hajlamosabban a depresszióra.

S ezekből a felnőttekből is szülők lesznek.. s a nőkből: anyák.. s így tovább..

Mit tehetünk azért, hogy ezt a láncolatot megszakítsuk?

A pszichoanalitikus terápia egyik fő tétele az, hogy a tudattalant tudatosítsuk. Ezt a kineziológiai ágak módszerével hatékonyan tudjuk segíteni. Az elv az, hogy soha nincs későn! Dolgozhatunk egy leendő anyán, preventív módon, de egy várandós kismamán, vagy egy anyán is.

De:

Talán a legfontosabb a várandós kismama és a szíve alatt hordott gyermek között nem csak a fizikai, hanem a lelki köldökzsinór kialakítása.

Hogyan?

Az egyik legfontosabb, hogy feltérképezzük az anya személyiségét /nekem  ebben nagy segítség az asztrológia tudománya/ viszonyát önmagához, saját nőiségéhez, viszonyát édesanyjához, a szeretett személyekhez. Lényeges a kötődés kialakulása önmagához, mint nőhöz, mint anyához, majd babájához. Fontos a szülőpár folyamatos kapcsolata a gyermekkel, főleg az anya-magzat kapcsolat, hiszen a mamának érzékelnie és meg kell értenie babája üzeneteit, s ennek a kommunikációnak születés után is fenn kell maradni!

Több színtérrel kell foglalkozni:

A várandós nő anyjának várandósság alatt megélt érzelmei, melyeket a várandós nő lenyomatként őriz tudatalattijában. /Raffai Jenő 1995: magzat intrauterin anyareprezentánsa/

A várandós nő anyjának születés előtti -alatti-utáni élményei, érzelmei.

A várandós nő saját születés előtti -alatti-utáni élményei, érzelmei.

A várandós nő saját jelen élményei, szeretteivel való kapcsolatában.

A várandós nő születendő gyermekével kapcsolatos érzelmei, gondolatai, fantáziái.

Módszerek, melyek segítenek:

 1. Az anyának és az apának: Stresszoldás, korlátozó hitrendszerek átprogramozása, energetizálás, agyintegráció, masszázs, torna, légzésgyakorlatok, relaxáció, vizualizáció, 6. érzék stimulálása (pl. zenével), stb.
 2. A babának: Stresszoldás, energetizálás, hang- (anya hangja) és zeneterápia, ringatás, prenatalis mentális masszázs, folyamatos kommunikáció.

Köves Zsuzsanna
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=’#000000′ radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_social_share title=’Osszd meg bejegyzésünk másokkal is!’ style=’minimal’ buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_mail=’aviaTBshare_mail’]
[/av_one_half]

[av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=” radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=’#edae44′ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

 • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
 • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
 • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
 • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

 • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
 • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

[av_comments_list]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email