Mi a helyzet Ausztráliában?

[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Mi a helyzet Ausztráliában?

2017. március 24-én nagy létszámmal ismételten Fórumot tartottunk. Több meghívott vendégünk volt.

Rácz Anita kineziológus

Először Rácz Anita az Ausztrál Kineziológiai Szövetség tagja, TFH instruktor beszélt az ausztráliai tapasztalatairól. Anita 10 évig élt az országban. Kinti munkája mellett kezdett el kineziológiát tanulni. Ausztráliában a kineziológia a kevésbé ismert módszerek közé tartozik.

Viszont államilag szabályozott a tevékenység gyakorlása. Csak pl. a Touch For Health módszer (vagy bármilyen más kineziológiai ág) ismeretével nem lehet praktizalni. Szükséges, hogy a kineziológus járatos legyen több, különböző kineziológiai ág ismeretében. Azonban kizárólag olyan végzettséget fogadnak el, ami nemzetközileg elismert kineziológiai rendszer/módszer. Az oktató pedig csak olyan lehet, aki rendelkezik a nemzetközi oktatási jogosultsággal az adott kineziológiai rendszerben. (A Magyarországon tanulható nemzetközileg elismert kineziológiai rendszerek (IDE), illetve az oktatók névsora az MKA honlapján megtalálható IDE KATTINTVA.)

A kíváncsi hallgatóság

Alapvetően 2 nagy kineziológiai szövetség működik Ausztráliában és csak az dolgozhat, aki valamelyiknek tagja. Érdekes, hogy ezt ott be is tartják.

A munkavégzéshez kapcsolódó feltételek:

• Minimum feltétel a kineziológiai diploma. Ezt kb 3-3,5 éves tanulás után lehet megszerezni egy komoly, több szintű vizsga letétele után. Ez minimálisan 1200 óra tanulást jelent, mely nem csak kineziológiai tárgyakból áll. Tulajdonképpen ezek az International Kinesiology College (IKC) előírásainak felelnek meg.
  • Egyéb tárgyak, melyek szükségesek a vizsgához: pl.: anatómia, fiziológia, kommunikáció, etika, üzleti menedzsment, vállalkozási ismeretek, stb.
  • Évente meg kell újítani a szövetségi tagságot.
  • Felelősségbiztosítás kötése, melynek megkötésében a kinti szövetség segít.

Kérdésre Anita elmondta, hogy a képzési díj Ausztráliában jóval magasabb, mint hazánkban. A TFH I. szint, ami 2 napos képzés 440 AUD (kb 99 000 HUF). Ő 3,5 évet tanult, míg levizsgázhatott. Az egész képzés kb. 20 000 AUD-ba került.

A magán egészségpénztárak a kineziológiai kezelések valahány százalékát támogatják. A támogatás mértéke függ a kineziológus végzettségi szintjétől.

Külön képzés van a természetgyógyászoknak. Ők főiskolai, egyetemi szintnek megfelelő képzésben kell, hogy részt vegyenek. Az ezzel kapcsolatos irányvonal Ausztráliában az, hogy a természetgyógyásznak, majdnem orvosnak kell lennie. Ezért is ilyen hosszú és alapos a képzés.

Ugrin Erzsébet pszichológus

Második vendégünk Ugrin Erzsébet pszichológus, szupervízor volt, aki szupervízióról tartott előadást.

A szupervízió a szakmai személyiséggel foglalkozik. Fontos folyamat a segítő szakmákban dolgozóknak. Segít megelőzni a kiégést, szétválasztani a problémákat a személyiségünktől. Támogatja azt, hogy megismerhesse a szakember saját szakmai személyiségét, feltárja azokat a problémákat, elakadásokat, amelyek a munkavégzésével kapcsolatosak. Pl.: belevágjak vagy ne, jól csináltam vagy sem (ez a kineziológus személyiségéből fakadó kérdés, és nem technikai), hogy választom szét az egyéb tevékenységem a kineziológiától, mennyire viszem bele a saját problémáimat egy oldásba/balanszba stb.

A szupervízió történhet egyénileg és csoportosan hivatásos szupervízornál. (Az MKA-nál csoportos szupervíziót szervezünk, de az egyéni szupervíziós ülések is beleszámítanak a minősítési követelmények közé.)

Általában kiscsoportban (8-10 fő) zajlanak az ülések és zárt csoport esetén kb. 10 alkalmat foglalnak magukba. Mindig a csoporttal kötött szerződés része, hogy hány alkalommal, milyen időközönként találkoznak. Nyílt csoportnál mindig változnak a résztvevők, ezért a szupervízió módszertana is kicsit más.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és egészséges személyiséggel tudjon valaki részt venni egy segítőkapcsolati folyamatban, mint kineziológus szakember, elengedhetetlen a szupervíziós részvétel.

Az MKA folyamatosan szervez szupervíziót, melynek időpontjairól a Programjaink alatt tájékozódhat.

[av_social_share title=’Osszd meg bejegyzésünk másokkal is!’ style=’minimal’ buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_mail=’aviaTBshare_mail’]
[/av_one_half]

[av_comments_list]