Neuroenergetikai Kineziológia: Interjú Alexandra Tobar-ral

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Interjú Alexandra Tobar-ral

Alexandra Tobar Ausztriában élő és dolgozó kineziológus, NK instruktor tartott hazánkban Neuro-emocionális pályák I. (NEPS I.) kurzust, mely a Neuroenergetikai Kineziológia alaptanfolyamának számít.

Alexandra eredeti szakmáját tekintve pszichológus, pszichoterapeuta. Jelenleg napi 4 órát dolgozik pszichológusként kórházban, és napi 4 órát a saját praxisában, mint pszichológus és kineziológus. Emellett a Neuroenergetikai Kineziológia (NK) több tanfolyamának oktatója.

Kérdés: Mint pszichológus miként kerültél kapcsolatba a kineziológiával?

Válasz: Nem elégítettek ki a pszichológiával elért eredmények. Mindig az volt a szándékom, hogy segítsek az embereknek az ügyeik és a problémáik megoldásában. Már egész kora gyermekkorom óta ez volt az utam. Már tiniként is tudtam, hogy pszichológus szeretnék lenni, mert folyamatosan az az idea élt bennem, hogyha felnövök, segíteni fogok az embereknek. Hamar rájöttem, hogy ez (a pszichológiai tudás) nem elég. Édesanyám mindig azt mondta nekem, hogyha elkezdek valamit, akkor azt be is kell fejeznem, ezért befejeztem az egyetemet és lediplomáztam pszichológia szakon. De a végén ott álltam, hogy volt egy diplomám, de nem voltam elégedett. Kerestem valamit, ami még segíthet.

A nagynéném elvégzett egy LEAP kineziológiai tanfolyamot Andrea Hahn-nál. Ez a nagynéném küldte el édesanyámat Andreához kezelésre, mivel édesanyámnak nagyon komoly problémái voltak a havi ciklusával a klimax idején. Egyszerűen nem akart elállni a vérzése. Az orvosok azt javasolták neki, hogy szedjen hormonokat. Ő azt mondta, hogy biztos nem szed hormont, és szenvedett tovább. Ekkor küldte őt nagynéném Andreához, hogy nézesse meg magát ezzel a módszerrel. Ő elment hozzá. Andrea végzett egy kiegyensúlyozást a problémára édesanyámon és a probléma megszűnt. Édesanyám kicsit frusztrált lett attól, hogy egy alkalom után megszűnt a problémája, és nem kellett csak fél év múlva visszamennie Andreához. Ettől függetlenül anyukám visszament Andreához, már a problémája nélkül, majd miután hazajött mondta nekem, hogy „Figyelj, ez az, amit meg kell tanulnod! Tanuld meg azt, amit Ő csinál, mert ez nagyon sokat segíthet az embereknek!” Anélkül, hogy tudtam volna mi az a kineziológia beiratkoztam az Andrea és Dr. Charles Krebs 2 éves tanfolyamára. Tehát megtanultam a LEAP-et, majd bemutattak Hugo Tobarnak a NK kidolgozójának. Hugotól tanultam NK-et, majd később összeházasodtunk, és innentől ez már történelem.

A mai napig meg tudok döbbenni, hogy a kineziológia eszközeivel mennyi minden történhet, hogy ezek a programok mennyire interaktívak, hányféleképpen lehet velük dolgozni!

Kérdés: Hogyan tudod integrálni a hétköznapi pszichológiai munkádba a kineziológiát?

Válasz: Ez egy érdekes kérdés. Ausztriában szét kell választani a különböző tevékenységeket. Hivatalosan nem szerepelhet egy névtáblán a kineziológus és a pszichológus titulus. Nekem is két táblám van a magánrendelőmben. Amikor valaki eljön hozzám, mindig megkérdezem, hogy pszichológiát szeretne vagy kineziológiát. Elmagyarázom a különbséget. Nagyon fontos, hogy tisztában legyen a kliens azzal, hogy hova jön, és mit kap.

Amennyiben valaki pszichoterapeutaként keres meg, akkor őt pszichológusként kezelem. De amikor látják a másik táblán a kineziológiát, egy idő után meg szokták kérdezni: „Mi ez?” Ekkor már van lehetőségem arra, hogy beszéljek a kineziológiáról és dolgozhatunk kineziológiával is, ha kéri a kliens.

A kineziológiai munkámba viszont nagyon gyakran beviszem a pszichoterápiás módszereket, a különböző megközelítéseket, kommunikációs módszereket, mert nagyon sokat tudok segíteni az érzelmi és a mentális szint bevonásával, mivel a NK inkább az éteri szinten dolgozik.

A kórházban nem használom a kineziológiát. Egyszer volt egy komoly eset, amikor úgy gondoltam, hogy érdemes lenne bevonni a kineziológia módszerét is a beteg kezelésébe. Ekkor külön engedélyeztettem ezt a főnökömmel.

Kérdés: Azért is merült fel ez a kérdés, mert nagyon sokan, akik kineziológiát tanulnak nem végeztek semmilyen pszichológiai kurzust, viszont olyan reklámokat tesznek fel az internetre, ami azt sugallja, hogy pszichoterápiás tevékenységet végeznek és emiatt támadják a kineziológusokat.

Válasz: Igen. Ezért szoktam azt ajánlani, hogy ha a munka során egy olyan téma, ügy jön fel, ami már pszichoterápiát igényel, akkor tovább kell küldeni a klienst a megfelelő kompetenciával rendelkező szakemberhez. A kineziológusoknak nem szabadna elkezdeni „terápiázni”, mert valójában nem terápia az, amit csinálnak. Nagyon sokan úgy használják az izomtesztelést, mintha Istentől akarnának információt lehívni…. „Ó, mondd meg uram!”

Ezért szeretek nagyon a NK-val dolgozni, mert borzasztóan egyértelmű, hogy mire kérdezek rá. Nem lehet félreértelmezni, hogy mit csinálok. Ha pl. az Amygdalában vagyok, akkor tudom, hogy ott van az az érzelem, amit oldanom kell. Ez teljesen világos.

MOPS balansz

Kérdés: Azt tapasztalatunk, hogy minél kevesebb tudással rendelkezik valaki, annál inkább azt hiszi, hogy mindent meg tud és meg kell oldania. Ez az omnipotencia jelensége (mindenhatóság).

Válasz: Igen, igen. J Én csak „szerencsésnek” hívom őket. Annyira szerencsések, hogy még azt sem tudják, hogy mit nem tudnak. Könnyen beleeshet az ember ebbe a csapdába. Én is jártam így, amikor tangózni tanultam. Tudtam 5 lépést és azt éreztem mekkora táncos vagyok. Aztán egy idő után rájöttem, hogy milyen keveset tudok a tangóról.

Kérdés: Ajánlott-e, hogy a kineziológusok, a NK-át alkalmazók rendelkezzenek valamilyen pszichológiai háttérismerettel?

Válasz: Mindenképpen. Nagyon szuper lenne. Én is összeállítottam egy ilyen kurzust Ausztriába, de nagyon nehéz kérdés ez. Kapnak egy pár kurzust, technikát és azt hihetik, hogy pszichoterapeuták. Miközben e pszchoterápiás képzés 7 éves. Szóval nem pár hétvégén megszerezhető a tudás. Úgy gondolom, hogy ne akarjunk minden egyszerre lenni. Én azért tudtam ezt így végigcsinálni, mert nincs gyermekem, rá tudtam szánni az időt. Szerintem az lenne a legjobb, hogy nagyon alaposan meg kellene tanítani a kineziológusoknak, hogy mi az, amit meg tudnak csinálni, mi az, amit nem, mik a határaik, és ha elérték ezeket a határokat, akkor tudják, hogy tovább kell küldeni a klienseket a megfelelő kompetenciával rendelkező szakemberhez. Miért kéne mindent nekem megoldani? Ennyi erővel sebészetet is megtanulhatnám…..

Kérdés: Pár szóban mutasd be kérlek a Neuroenergetikai Kineziológiát!

Válasz: Szerintem a NK az emberi lényekkel való munka legcsodálatosabb eszköze. Lehetőséget ad arra, hogy egy embernek a leges-legapróbb részleteivel is dolgozni tudjunk. Akár érzelmi, fizikai, biokémiai vagy energetikai struktúrákról, csakrákról, meridiánokról, stb. van szó. Tényleg magába foglalja a teljes emberi lényt, mindazt, amik valójában vagyunk. Egy időben egyszerre precíz és hatékony. Ha olyan helyzetbe kerülnék, hogy választanom kellene a rengeteg tréning közül, hogy mit vigyek maggal, akkor az a NK lenne.

Ha ezt tanulod, akkor nem csak egy eszközt kapsz, hanem a belső valódhoz, önmagadhoz jutsz egyre közelebb általa, a belső lényedhez kapcsol hozzá, közelebb visz ahhoz, hogy önmagad légy. Most kicsit elszálltnak tűnhetek, de ez a tapasztalatom. Nem csak a tudásról szól, amit megtanultam, hanem ez a valós tapasztalatom, és ez a valódi tudás.

Kérdés: Hogyan alakultak ki a képletek?

Válasz: A képleteket Richard Utt-nak (szerk.megj.: Alkalmazott Fiziológia kidolgozója) köszönhetjük. Ezt vitte tovább Dr. Charles Krebs és tőle tanult Hugo Tobar Melbourne-ben. Richard Utt volt az, aki előállt a képletek ötletével és ő vette észre azt, hogy különböző területeket ujjmódokkal és akupunktúrás pontok érintésével meg lehet szólítani. Hugo munkássága abban rejlik, hogy az Utt féle alapképleteket kibővítette, mivel Utt csak pár képletet dolgozott ki, amik nagyjából az Agyformatálás kurzus anyagát fedik le.

A képletek tulajdonképpen a test bizonyos részeinek a frekvenciáját fogják meg. Azt tudjuk megnézni, hogy ehhez a frekvenciához kapcsolódik-e stressz. Ha igen, akkor ezt stresszmentesítjük.

Neuroemocionális Pályák

Kérdés: Mind az NK, mind a LEAP hátterében nagyon komoly neurológiai háttér áll. Mi a viszonya a neurológusoknak ezekhez a módszerekhez?

Válasz: Ezt jobb lenne Charles-tól megkérdezni. Ő konkrétan, szorosan együtt dolgozik neurológusokkal a Harvard Egyetemen. Most is kutatásokat folytatnak. Meg szokta őket lepni, hogy mennyire működik a módszer.

Hugo a legújabb neurológiai kutatások anyagait dolgozza fel és folyamatosan bővíti a NK módszerét ennek megfelelően.

Kérdés: Van-e olyan kritérium az NK-ban, ami előírja, hogy ki dolgozhat ezzel a módszerrel? A LEAP-nél például a hallgatók vizsgázhattak, és kaptak egy papírt, hogy mint „Agyintegrációs kineziológus”-ok dolgozhatnak.

Válasz: Felajánlunk az NK-ban is vizsgázási lehetőségeket, amik arra jók, hogy úgymond a piacon jobb pozíciót foglaljanak el azok, akiknek van ilyen vizsgájuk. Egyébként pedig beépíthetik a mindennapi gyakorlatukba a módszert. Vannak országok, ahol az állam szabályozza, hogy milyen minősítésnek kell megfelelni, ezért a NK-ban mi is létrehoztunk kategóriákat. De vannak országok, ahol ez nem előírás. Nagyjából a NK rendszere is igazodik ezekhez az előírásokhoz, de nem kötelező az NK-án belül a vizsga, hanem egy lehetőség, hogy megkülönböztesd magad a többiektől.

A NK-án belül az alábbi kategóriák vannak:

  • Basic Practitioner: Fiziológiai formatálás vagy Touch For Health I.-IV., Agyformatálás, NEPS 1., teljes Csakra kurzus (10 nap). A zárás személyes elbeszélgetés a kompetenciáról, arról, hogy tudja-e használni a tananyagot a hallgató.
  • Certificated Practicioner
  • Advanced Certificated Practicioner

A riportot készítette: Gál Attila

Tolmács: Pisták Dóra

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=’#edae44′ radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=’#edae44′ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]
Dr. Charles Krebs 2017. szeptember 22-26. között tart tréninget Magyarországon. A térning első 2 napja mindenki számára nyitott!!!

Részletek itt olvashatóak: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/programjaink/kepzeseink/ember-es-univerzum/
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=” radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=’#edae44′ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=’15’ font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

  • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

  • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tag hozzájárulása: 6000.-/év

Jogi személyek a támogatás mértékével csökkenthetik adójukat.

Bank név/name: K&H Bank Zrt.

Bank cím/address: 1095 Budapest, Lechner Ö. fasor 9

Bankszámla szám: 10400463-50526788-67741013

IBAN: HU65 1040 0463 5052 6788 6774 1013

SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB

Utalásnál írd be a neved a megjegyzés rovatba, és jelezd nekünk levélben a támogatásod, hogy ki tudjuk adni a megfelelő papírokat, valamint nyilvántartásba tudjunk venni.

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=’2′ border_color=’#000000′ radius=’5px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_social_share title=’Osszd meg bejegyzésünk másokkal is!’ style=’minimal’ buttons=’custom’ share_facebook=’aviaTBshare_facebook’ share_mail=’aviaTBshare_mail’]
[/av_one_half]

[av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”][/av_one_fourth]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’10px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=’#000000′ radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=’#ffffff’ src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_comments_list]
[/av_one_full]

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email