Psoas a lélek izma

Psoas a lélek izma

Lehetséges, hogy félelmeid és szorongásod a „lélek izma” indítja be

A psoas major-t (nagy horpaszizmot) gyakran a legmélyebben fekvő belső középpontként is emlegetik, vagy ahogy Danielle Olson, jóga terapeuta és filmkészítő mondja: a psoas major a „lélek izma”. Ez a test középpontját stabilizáló izom a csípőcsont közelében található, és annak mozgékonyságára, az ízület működésére, rugalmasságára, és számos más funkcióra gyakorol jelentős hatást. A test egyenes tartásában és mozgásában betöltött szerepén kívül úgy tartják, hogy a psoas segítségével vagyunk képesek a jelen pillanathoz kapcsolódni, kiváltképp amikor nyújtott állapotában a feszültség távozik a testből.

Kutatások azt mutatják, hogy a strukturális egyensúly fenntartásán kívül a psoas a lelki jóllétünk számára is alapvető jelentőségű. Liz Koch, a The Psoas Book szerzője, azt állítja, hogy a psoas izmunk „a szó szoros értelmében a legmélyebb túlélési ösztönünket testesíti meg, ezen belül a jóllétünk iránti elemi vágyunkat.” E szerint sokkal több múlik a psoas-on, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Lehetséges, hogy a psoas egészségének fenntartásával képesek lehetünk a gyógyító energiák jobb felhasználásra és a mentális egészség javítására.

Hol található a psoas?

A psoas a fizikai stabilitást biztosító egyik fő izom. A lábaktól egészen a gerincig nyúlik, és ez az egyetlen, a lábakat a gerincoszlophoz kapcsoló izom. Az izom a T12 csigolyától indul, lefelé fut az 5 lumbális csigolya mentén, majd a combcsont tetején rögzül.

A hüllőagyi kapcsolat

A lábak és a gerinc összekapcsolásán kívül a psoas a rekeszizommal is kapcsolatban van. A légzést a rekeszizom modulálja, és ez az a hely, ahol a félelemhez és szorongáshoz köthető fizikai tünetek legnagyobb része is megjelenik. Koch úgy hiszi, hogy ezt a psoas és az agytörzs és gerincvelő legősibb, hüllőagynak hívott része közti közvetlen kapcsolat okozza.

Koch szerint „jóval a beszéd és a kortex szervező képességének kialakulása előtt a túlélési ösztöneinkről ismert hüllőagy volt felelős az alapvető funkcióink fenntartásáért.” A mai életmódunk, az állandó rohanás, versengés és teljesítménykényszer a psoas-t állandó „üss vagy fuss” állapotban tartja.

A psoas hosszan fennálló stresszéhez kapcsolható problémák 

Az állandó „üss vagy fuss” állapot csapdájában a psoas izmok stressz alá kerülnek, és összehúzódnak, szinte születésünk pillanatától kezdve. Ahogy Koch megjegyzi, „ezt a helyezetet a modern élet számos tényezője tovább rontja:  az autó üléseitől kezdve a szűk ruházaton át a testtartást eltorzító székekig és cipőkig számos dolog lehetetleníti el a természetes mozgást, még jobban megrövidítve a psoas-t.” Ez a psoas-ra gyakorolt, életen át tartó krónikus stressz számos problémát okozhat, mint hát, csípő vagy térd fájdalmat, de akár emésztési zavarokat és légzési nehézséget is. Sok ember krónikus fájdamai mögött is ez állhat.

A psoas krónikus stressze miatt nem csak a fizikai részünk szenved. A psoas jóval több a strukturális stabilitást fenntartó egyik izomnál. Az élet minden részére hatással van, a hangulatunktól kezdve a világnézetünkön keresztül akár a másokkal való viselkedésünkre is. A psoas krónikus stresszéhez számos probléma köthető: negatívan befolyásolhatja az érzelmi állapotot; megzavarhatja az emberi kapcsolatainkat; és hatással lehet az általános elégedettség érzetünkre. Ha felismerjük, hogy a psoas állapota fontos szerepet játszik mint az érzelmi, mind a fizikai egészségünk fenntartásában, már megtettük az első lépést a felé, hogy megadjuk ennek a fontos izomnak az őt megillető figyelmet.

Koch azt állítja, hogy “Akár hátfájástól, akár szorongástól, térdfájdalomtól vagy kimerültségtől szenvedsz, komoly esély van rá, hogy a psoas túlfeszített állapota szerepet játszik a problémában.”

Félelem és a psoas

Mivel a psoas szoros kapcsolatban áll az „üss vagy fuss” mechanizmusunkkal, a megfeszülő psoas általában egy emelkedett mértékű félelemmel járhat együtt.

A félelem egy olyan érzelem, ami a legfurcsább módokon jelenik meg, és „bezáródhat” a testbe, fizikai és érzelmi feszültséget okozva. A psoas egyensúlyának visszaállításával elengedhetjük ezt a felhalmozódott feszültséget is, ami mélyrehatóan szabadíthatja fel az élettel kapcsolatos, megalapozatlan félelmeinket, így javítva mint a fizikai, mint a mentális jóllétünket. Nagyobb belső békét érzünk, és keveserbb izomfájdalmat és izomgörcsöt.

Kapcsolata az energiatesttel

A psoas nyújtása és felszabadítása leföldel, hozzákapcsolva minket a Föld gyógyító és revitalizáló energiájához, ami kiegyensúlyozza az energiáinkat, ezzel segítve, hogy még jobban jelen legyünk a pillanatokban. Az egészséges psoas által biztosított helyes strukturális stabilitás lehetővé teszi az energia akadálytalan áramlását a testben, egyenletesen eloszlatva az életenergiát. Fizikai értelemben amikor a test megfelelő támogatást kap, a mozgás szabadabbá és könnyedebbé válik, mi pedig energikusabbá.

Ősi bölcsesség a modern idők szolgálatában

A psoas-ról szóló ismereteink egyáltalán nem újak. Tulajdonképpen egy elveszett vagy elfeledett ősi tudás része. A jógából kimondottan látható, hogy az ősi mesterek tisztában voltak a psoas nyújtásának fontosságával. Az egész világon gyakorolt ősi jóga ászanák, vagy pozíciók, a psoas izom megnyújtására és felszabadítására fókuszálnak, és a teljes test kiegyensúlyozására. Következetes gyakorlással megtanulható a psoas-szal való elkülönült munka, ami hosszú távon hihetetlenül hatékony gyógyerejű lehet.

A jógával a psoas jelenlegi állapota is felmérhető. Számos pozíció van, mint a fa (Vrksasana), amit nem tudunk feszes psoas-szal megfelelően kivitelezni. Ha egy álló vagy ülő jóga pozíciónál bármelyik térdben vagy az alsó hátban (vagy mindkettőben) kellemetlenséget tapasztalunk, akkor elképzelhető, hogy a psoas izmunk feszes, és több figyelemre van szüksége.

A psoas egy fontos, mégis gyakran ismeretlen izom, ami alapvető fontosságú szerepet játszik a fizikai és mentális jóllétünkben. Ha ezt az izmot elhanyagoljuk, fizikai és mentális stresszt és feszültséget élhetünk meg, ami társadalmunkban szorongásként, depresszióként, krónikus hátfájdalmakként, térdfájdalomként, emésztési zavarokként, légzési nehézségekként, stb. jelenhet meg.

Az eredeti cikk itt olvaható: https://www.enlightened-consciousness.com/the-muscle-of-the-soul-may-be-triggering-your-fear-and-anxiety/

Fordította: Pisták Dóra

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

  • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

  • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI! Amennyiben taggá szeretnél válni, akkor OLVASD EL A TAGSÁG FELTÉTELEIT ÉS REGISZTRÁLJ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email