Milyen speciális kineziológust válassz?

MKA BLOG hogyan válassz kineziológust

Egyre többször kapunk jelzéseket, hogy a választott kineziológus így, meg úgy dolgozik. Sajnos a jelenleg hatályos szabályozás csak a természetgyógyász kineziológiával kapcsolatban fogalmaz meg kritériumokat, de azok is elég lazák. (Ezen szeretnénk szigorítani már évek óta, de ez egy lassú folyamat.) Aki nem természetgyógyászként dolgozik, azokra pedig sajnos semmilyen szabály nem vonatkozik a fogyasztóvédelmi és adózási szabályokon kívül. Kivéve azokat, akik valamelyik szakmai szervezet tagjai. Ők elfogadják és alávetik magukat az adott szakmai szervezet és a nemzetközileg elfogadott kineziológiai rendszerek etikai kódexének. Hogyan válassz tehát speciális kineziológust? Fontosnak gondoljuk, hogy aki más emberrel dolgozik, mint segítő, rendelkezzen a megfelelő szakmai végzettséggel és tájékoztassa klienst, hogy milyen speciális kineziológiai módszerrel dolgozik. Ezt a tájékoztatási célt szolgálja a Magyarországi Kineziológiai Alapítvány által létrehozott Kineziológus kereső oldal is, ahol feltüntethetik a speciális kineziológusok a szakmai végzettségüket. (https://www.kineziologuskereso.hu/) Hogyan válassz tehát speciális kineziológust? Két szempontot szükséges megvizsgálni a kérdés kapcsán. A tárgyi és a személyi feltételeket. És még ezt is ketté kell választani az egyedül álló jogi szabályozás miatt.

Természetgyógyász kineziológus Nem természetgyógyász kineziológus
Személyi feltételeket jogszabály írja elő, de vannak úgynevezett íratlan szabályok is. Bárki elkezdheti tanulni a kineziológiát. Sokan saját maguk fejlesztése érdekében vagy azért tanulnak, hogy családtagjaiknak tudjanak segíteni.
A kineziológiai tevékenységet végzőnek legalább érettségivel kell rendelkeznie. Legalacsonyabb iskolai végzettség nincs előírva, de célszerű legalább érettségivel rendelkeznie annak a kineziológusnak, aki másoknak is szeretne segíteni.
Tanulmányai megkezdését követően szükséges egy egészségügyi valamint egy általános természetgyógyászati modul képzésen, természetgyógyászati életmód táborban részt vennie, majd vizsgát tennie a kezdő kineziológus tanulónak. Ezek megléte után tehet szakképesítő természetgyógyász kineziológusi vizsgát az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban (http://www.enkk.hu). Amennyiben segítő szakmaként szeretné a kineziológiát gyakorolni, akkor a nemzetközi előírásoknak megfelelően célszerű regisztráltatnia magát az országában működő kineziológiai szervezetnél és az ott előírt követelményeknek kell megfelelnie. Magyarországon ez a szervezet a Magyarországi Kineziológiai Alapítvány (MKA) vagy a Magyarországi Kineziológusok Szövetsége.
Kötelező a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarai tagság. (www.meszk.hu)
Rendelkeznie kell felelősségbiztosítással. Célszerű rendelkeznie felelősségbiztosítással.
Mindezeket követően kérhet működési engedélyt az NNK-nál (ÁNTSZ), akik ellenőrzik a tárgyi feltételek meglétét is.
A természetgyógyászokra a MESZK etikai kódexe érvényes (általános érvényű és az összes egészségügyi szakdolgozóra vonatkozik): ETIKAI KÓDEX Az etikai kódexet az MKA-nál regisztrált kineziológusok részére kötelezően előír olyan magatartási szabályokat, amelyek biztosítják azt, hogy a hozzájuk forduló ügyfelek minőségi szolgáltatást kapjanak. Az etikai normák megsértését bejelentés alapján az Alapítvány kuratóriuma kivizsgálja. A kapcsoló etikai kódexeket itt olvashatja: https://www.magyarkineziologiaialapitvany.hu/mi-a-kineziologia/etikai-kodex/

Hogyan válassz természetgyógyász kineziológust?   Természetgyógyász kineziológus az, aki az OKFŐ-nél vizsgát tett a 11/1997 NM rendelet alapján ÉS NKK működési engedéllyel rendelkezik.  

 • Nézd meg van-e NNK (korábbi: ÁNTSZ) működési engedélye!
 • Itt tudod ellenőrizni, hogy rendelkezik-e kineziológus szakmai vizsgával: https://kereso.enkk.hu/
 • Kérdezz rá, ha nem találod a honlapján vagy a rendelőjében kifüggesztve!
 • Ne feledd, ha azt mondja, hogy van vizsgája, az nem jelent semmit! A működéshez kell a működési engedély. Ebben az esetben biztos, hogy az összes feltételnek megfelel.
 • Szükséges továbbá az adózási szabályoknak megfelelő vállalkozás indítása.
 • Jelenleg sajnos akár egy 4 napos szakmai tanfolyam után is tehet valaki kineziológusi szakmai vizsgát. Ezért érdemes a következő pontban felsoroltakra is figyelned mielőtt választasz!

Hogyan válassz speciális kineziológust? Speciális kineziológus az, aki a nemzetközi szakmai szervezetek előírásainak megfelelően dolgozik, a szükséges szakmai képzéseket elvégezte, folyamatosan képzi, továbbképzi magát és megfelel a vállalkozási feltételeknek (számlaképes).

 • Nézd meg milyen szakmai végzettségei vannak! Mivel többféle kineziológiai rendszer tanulható már hazánkban, ezért lehet, hogy nem csak egy módszert ismert, hanem többet, de az is lehet, hogy csak egy módszerrel dolgozik. Ez utóbbi esetben mindenképpen érdemes megnézni / rákérdezni, hogy milyen végzettségei vannak az adott rendszeren belül (csak alaptanfolyamok vagy továbbképzéseken is részt vett). Aki több mindent tanult, az több szempontból tud egy ügyhöz hozzáállni és segíteni a rászorulónak.
 • Nézd meg, hogy van-e szakmai vizsgája! Például:
  • Three in One Concepts® / One Brain módszerét tanulta, rendelkezik-e One Brain Facilitátori vizsgával vagy Instructori képesítéssel.
  • Touch For Health I-IV.-et tanult vagy van-e magasabb végzettsége, esetleg Touch For Health konzulensi vizsgája vagy Instructori képesítése.
  • Educational Kinesiology (EDU-K) Brian Gym® módszerét tanulta, van-e ezen belül magasabb végzettsége, rendelkezik Brain Gym® konzulensi vizsgával és Instructori képesítéssel.
  • Más vizsgák is lehetségesek. Lehet esetleg az adott szakterület oktatója. A legmagasabb végzettség az IKC Professzionális kineziológusi vizsga vagy a MKA-nál letehető minősítő vizsgák egyike.
 • Nézd meg, hogy szakmai szervezetnek tagja-e! Az MKA-nál adunk igazolást a tagjainknak a tagságról, amit kitehetnek a honlapjaikra vagy akár az irodájukban is. Aki szakmai szervezetnek tagja, őrá vonatkoznak az etikai szabályok mind a képzés, mind a kezelések során, így etikailag felelősségre vonhatóak.
 • Végez-e a nemzetközi gyakorlatban előírt képzési óraszámoknak megfelelő tartalmú továbbképzéseket.
  • Ezeket sokan feltüntetik a honlapjaikon. Ha nem találod, kérdezz rá!
 • Szükséges továbbá az adózási szabályoknak megfelelő vállalkozás indítása.

Mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy sérelem ért a speciális kineziológussal való kapcsolatodban?

 1. Ha természetgyógyász kineziológusnál jártál, aki rendelkezik működési engedéllyel, akkor panaszt tehetsz a MESZK-nél. https://meszk.hu/
 1. Ha nem természetgyógyász kineziológusnál jártál:
 • Tagja szakmai szervezetnek? Akkor az adott szervezetnél tehetsz bejelentést az esetről.
 • Nem tagja szakmai szervezetnek? Akkor a Fogyasztóvédelmi hatóságnál tehetsz bejelentést.

https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/hova_fordulhatok

 1. augusztus 28.

Gál Attila MKA kuratórium tagja

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email