Kineziológia meghatározása

Mi a kineziológia?

Egy nem időigényes, kíméletes, hatékony személyiségfejlesztő, preventív és egészségjavító, stresszoldó rendszer. Maga a szó MOZGÁSTUDOMÁNYT jelent.

Valamennyi formájában közös az izmok tesztelése, ami a tesztelő számára a test biofeedbackje.

A módszer beindítja a test öngyógyító reflexét, hiszen a mozgásreflex aktiválása szolgálja és tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat, és íly módon elősegíti a test öngyógyító törekvéseit. Egyszerű módszerekkel visszaállíthatjuk a fizikai, energetikai, szellemi, pszichés egyensúlyunkat, s gondolkodásmódunk megváltoztatásával kialakíthatunk egy új egészségtudatot, s képességeinket minden szinten kibontakoztathatjuk.

KINEZIOLÓGIA egy olyan segítő rendszer, amely abban segít mindenkinek, hogy önmaga természetes „gyógyítója” legyen, segít a múlt hatásainak megváltoztatásában, s a valóban kívánt jövő elérésében! „A saját magunkban való kételkedés csökkeni önbecsülésünket és önmagunk megtagadásához vezet. Ez a gyökere önmagunk elítélésének, a boldogtalanságnak, végül pedig a kudarcnak.”

Ez a KINEZIOLÓGIA egyik legfontosabb alapkérdése. Tudnunk kell, hogy a „belső reakcióink változása a külső viselkedés megváltoztatását vonja maga után, aminek eredményeként az is megváltozik, ahogy önmagunkhoz viszonyulunk, és az is, ahogy mások látnak minket és viszonyulnak hozzánk.”

Amennyiben mindenki elsajátítaná ezt a gondolkodás módot, közelebb kerülne belső énje megvalósításához, s ezzel más szemlélettel fordulna mások felé, felismerve azokat az okokat, amelyek magatartás zavarokhoz, tanulási problémákhoz, „disz-készségek” kialakulásához, allergiához, stb. vezet.

A 11/1997 NM. rendeletben meghatározott definíció szerint:

természetgyógyász kineziológia olyan rendszerspecifikus szakterület, amely saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik és speciális módszereket és eljárásokat alkalmaz (izomtesztelés, mint biofeedback). Segít az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegségek mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban. A természetgyógyász kineziológus kineziológiai módszerei mellett természetgyógyászati ismereteit is alkalmazza.

természetgyógyász kineziológus tevékenységét önállóan végzi az alábbi területeken:

– az egészségügyi-, szociális-, kulturális-, sport-, oktatási-nevelési ellátó rendszer intézményeiben,

– a rekreációban,

– a gyógy idegen-forgalomban,

– a magánpraxisban

– a csoportpraxisban.

A kineziológia azonban alapvetően nem végez egészségügyi tevékenységet.

nem egészségügyi jellegű kineziológiai rendszerek is saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működnek és speciális módszereket (pl.: speciális kommunikációs modellek, mozgásfejlesztés) és eljárásokat alkalmaznak (izomtesztelés, mint biofeedback). Azonban céljuk – az adott rendszertől függően – eltér a természetgyógyász kineziológiai módszerektől.

Ilyen célok lehetnek:

• pedagógiai: képesség-, készség fejlesztés,
  • tanácsadás speciális formája (lásd fent).

Ezek a rendszerek egészségügyi tevékenységet nem végeznek.