Tükör által homályosan

„Tükör által homályosan”

(„Sasom i en Spegel”)

-Idézet Szent Pál leveléből, a Bibliából-

Kisebb-nagyobb mértékben minden tükör varázserővel bír. Aki túlságosan sokat ül előtte, azt könnyen megbűvöli. Szebbnek, jobbnak, okosabbnak tartja magát, mint amilyen valóságban. A tükör nem hazudik, csak a szem, amelyik belenéz, s a hitrendszer, amit erről gondol.

Mi a helyzet velünk? Mi mit látunk csak tükör által homályosan?

Látjuk-e magunk valós lényét? Tudjuk-e, hogy hol a helyünk a világban?

Látjuk-e szeretteinket a maguk valóságában?

Látjuk-e szakmánk lényegét, üzenetét?

Látjuk-e klienseink, tanítványaink ügyét? Vagy csak a mi tükrünket látjuk bennük?

Látjuk-e, értjük-e az általunk használt fogalmakat, kifejezések? Tudjuk-e, hogy a segítség mit jelent?……

vagy csak tükör által homályosan…

A kineziológiával több, mint 20 éve dolgozom. Nemcsak a klienseken, hanem magamon is. Használom azt a tükröt, amik ők tartanak nekem, de használom nagyrabecsült kollégáimat is tükörként…. (meg a környezetemét is természetesen…. )Mit látok meg bennük? Tényleg magamat? Vagy azt, amit a hitrendszerem szűrőjén keresztül látni akarok? Ha a kineziológia segítségével tudatos szintre hozom a tudatalattimban megbúvó védelmi rendszert, megértem-e, vagy egyáltalán meg akarom-e érteni? S ha azt gondolom, megértettem, biztos-e, hogy az az igazság? Persze, az én igazságom, vagy a hitrendszerem által diktált –bal agyféltekés- igazság?

Értem-e a kineziológia szó üzenetét? Nekem az életet jelenti, hiszen a mozgás = élet… S az élet, mint mozgások láncolata tényleg mozgásban tart? Fejlődöm-e, változom-e, vagy a langyos vízben csücsülést megindokolja a bal agyféltekém, azzal, hogy kivárok, hogy már annyit képeztem magam, hogy nincs szükségem többre-másra…..

S mint felelős vezető a saját hitrendszerem szerinti szabályokat hozok létre….. s azt gondolom, hogy ezek etikusak, igazságosak….

S én betartom-e a saját szabályaimat?

Etikus-e a szabályokat személyre szabottan alkalmazni?

Tiszteletben tartok-e másokat? S egyáltalán, mit jelent számomra a tisztelet? Tisztelet-e az, hogy minősítek másokat? Vagy hazudok önmagamról honlapon, szórólapon, interneten? Magyarországot ellepték a mester-kineziológusok és professzionális kineziológusok 2-3 tanfolyam elvégzése után….. Tisztelik-e vajon önmaguk valós lényét?

S az izomtesztelést tényleg csak a stressz feltárására használom, vagy nyomozok vele: megcsal-e a férjem, ő lopta-e el a pénztárcám, terhes vagyok-e, vagy netán jó-e nekem, ha a piros ruhát veszem meg….. Egyáltalán: értem-e azt, amit nagyjaink tanítottak?

S üzleti téren becsületesen, korrekten járok-e el?

S korrekt magatartás-e az, hogy négyszemközt felhívom a figyelmét arra, hogy nem etikus magatartás többnek akarni látszani, mint aki vagyok…..

Vagy a saját korrektségembe belefér-e, hogy ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben, féláron tartom ugyanazt a tanfolyamot, amit a kollégám előbb hirdetett meg?

Korrektnek tartom-e, hogy bekorlátozom hatalmamnál fogva, hogy a minősített oktató ott tanítson, ahol szeretne, vagy ahova hívják?

Becsületesnek tartom-e magam, ha írásban felhasználom a tanultakat, de nem írom oda a forrást, így azt sugározva, hogy ez az én szellemi termékem……

S együttműködöm-e szakággal, kollégákkal? Tájékoztatom-e a hallgatóimat arról, hogy nemcsak én létezem a világban?

Tisztelem-e a módszerek kidolgozóit? Elfogadom-e, hogy szellemi terméküknek ára van? S hogy használhatom az ő szellemi terméküket, ezért fizetnem kell…. Hiszen ez az én hozzájárulásom ahhoz, hogy tovább tudják fejleszteni anyagaikat, hogy a szervezeteik el tudják juttatni az általuk megtalált tudást mindenkihez, akinek szüksége van rá….. S ebben én is részt veszek…. az ő általuk kidolgozott tudást használom és viszem tovább….. hitelesen…. de mit jelent az, hogy hitelesen? Nekem a szellemiségük, másnak a mérőszalaggal kimért izomtesztelés…..

S egységben vagyok-e önmagammal és a világgal? De mit gondolok én arról, hogy mit takar az egység? Dolgozom-e a saját belső békém megteremtésén, hogy dolgozhassak a családom egységén….. S nevezhetem-e egységesnek azt a családot, ahol ADHD-s vagy netán bármilyen függő gyermek van? S egység-e az, ha mindenkit kizárok a környezetemből?

A kineziológia ágaiban, szövetségeknél etikai kódexek születnek. Számomra elfogadhatóak, úgy gondolom, hogy alapvető értékekre vonatkoznak. S ha beleegyezem abba, hogy aláírom, akkor betartom a felállított normákat, akkor is, ha nem értek mindenben egyet….. mert az én hitrendszeremben, az én normarendszeremben ez van. S ha bármi, amihez csatlakoznék, túllép az elfogadhatóságom határán, nem írom alá, nem csatlakozom….

De hány és hány példát tudunk felsorolni, hogy azok, akik aláírták, s ezzel elfogadták azt, hogy betartják, megszegik, mert nem fogadják el, mert nem egyezik a saját értékrendjükkel….. De akkor miért írták alá? Tisztelik-e magukat, vagy éppen kompenzálják saját –általuk gondolt- kicsinységüket?

Tudjuk-e, hogy hol a helyünk a világban?

Tudjuk-e, hogy az én „jóságom” a másik „rosszaságának” tükrében jó, vagy éppen fordítva…. hogy minden yin és yang….. s a kettő együtt létezik egységben…. és ez a két minőség folyamatosan mozgásban van…. és változik… és átfordul a másik minőségbe…. egymás nélkül értelmezhetetlenek…. vonzás és taszítás…. oldás és kötés….

Tudjuk-e, hogy mi ebben a gépezetben egy pici csavar vagyunk, de nélkülünk ez az egész gépezet nem működne…. S tudjuk-e,hogy a másik is egy nélkülözhetetlen egység a gépezetben, aki nélkül leáll a világ…..

a mi világunk….

A mi gyönyörű, fényes tükrünk….. s a fénye elhomályosítja a látásunkat? Van-e bátorságunk belenézni? Meglátjuk-e benne a ragyogásunkat? Vagy összetörjük? S csak a szilánkokban látjuk önmagunkat… s azt is homályosan?…..

                                                                      Köves Zsuzsanna

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

  • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

  • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email