Az Alkalmazott Fiziológia hét elem hologramja

Az Alkalmazott Fiziológia hét elem hologramja

Adam Lehman tollából.

Fordította: Pisták Dóra

Kivonat: A Központi/Irányító meridiánokat és az 5 elem szerinti „extra” tűz meridiánokat, a Hármas melegítőt és a Perikardium/Keringési szexust különálló elemként kezelve, az Alkalmazott Fiziológia alapját képező háromdimenziós holografikus modellt kapjuk meg. Ez az egyszerű, mégis mélyreható modell számos nehezen kezelhető probléma sikeres megoldásával alátámasztott tudásanyag kialakulásához vezetett. A cikkben az Alkalmazott Fiziológia bevezetőjeként ennek a modellnek az alapjaira nézünk rá.

Háttér: Amikor George Goodheart először „felfedezte” az Alkalmazott Fiziológiát, annak egyik legmeghatározóbb jellemzője a keleti és nyugati filozófiák integrációja volt. Az elemek és meridiánok kínai akupunktúrás rendszerének használatával megláthattuk, hogy a test energiájának felmérésére és kiegyensúlyozására nyugatí típusú fiziológiai megközelítéssel is lehetőség van. Miután éveken át alkalmazta a kínai 5 elem alapmodelljét, az izommonitorozással dolgozó (és ahhoz olyan jelentőségű kiegészítőket hozzáadva, mint a túlfacilitált izmok koncepciója)  Richard Utt, a Nemzetközi Alkalmazott Fiziológia Intézet (HAP) megalapítója, rájött, hogy az 5 elem modell bizonyos szempontból korlátokat jelent; azaz a modell leginkább a fizikai síkon fejtett ki hatást, míg ő a metafizikai szinteket is el kívánta érni. Egy tibeti szerzetessel egyeztetve Richard integrálta a Levegő és a Miniszteri tűz fogalmát – a Levegőt, mint a Központi és Irányító meridiánt (a nyolc extra meridián azon két tagja, akik függetlenek a többi 12 kétoldali meridiántól), és a Minisztrei tüzet, mint a Hármas melegítő és Perikardium/Keringési szexus meridiánokat. A Szív és a Vékonybél az Uralkodó tűz elem lett, így született meg a fizikai és metafizikai síkok közti kapcsolatot megszólító 7 elem modell.

Izom monitorozás a 7 elem modellel

Találkoztál már olyan izomfájdalommal, ami az izom kiegyensúlyozása után még mindig fennállt, és nem lehetett megszabadulni tőle?

A kineziológiai ágak nagy része az izmokat a legösszehúzottabb, elsődleges mozgató pozíciójában monitorozza, a szinergistaként működő többi izomtól izoláltan. Más rendszerek az izmot annak legnyújtottabb állatpotában is használják (ami eredetileg szintén Richard Utt újítása volt), bár mindezt leginkább csak metaforikusan tudják értelmezni. Az Alkalmazott Fiziológiában az izom teljes mozgástartományát (MOT) megnézzük, és abban a teljes tartományban monitorozzuk.

Azzal, hogy a MOT-t minden irányban hét pozícióra osztjuk, képesek vagyunk a mozgástratományán végighaladó izom különböző rostjaiban tárolt kiegyensúlyozatlanság felderítésére. Ezzel gyakran olyan fájdalmat okozó területeket is felfedünk, amiket korábban észre sem vettünk volna. Láthatjuk, hogy 14 olyan pozíció létezik, amiben egy izmot monitorozhatunk. Talán ismered a kínai vezérlő pontok fogalmát – ezek bármelyik meridián azon pontjai, amik a másik akupunktúrás elemre vonatkoznak. Amire az Alkalmazott Fiziológiában képesek vagyunk, az egy izom oly módon történő monitorozása, mellyel láthatóvá válik az összes többi meridiánnal való kapcsolata. Ez egy olyan háromdimenziós modellt hoz létre, melynek segítségével még pontosabbak lehetünk – képesek vagyunk az energia struktúrában lévő kapcsolatokban rejlő többletinformáció kiemelésére.

Az alapok

Az elülső deltaizom/epehólyag példáját tekintve (lásd a diagramot), az izmot 7 szegmensre osztva a teljes mozgástartományában monitorozzuk, harminc fokkal a test előtti pozícióból indulva, az izmot hátulról 30 foknyi távolságig nyújtva. Bármely izom 1-es pozíciója mindig az izom meridiánjához tartozik; ezért ez esetben az 1-es pozíció az Epehólyag önmagához. Innen körbemegyünk az elem diagramon, óramutató járásával egyező irányban (nem megfeledkezve az extra Tűz elem hozzáadásáról), amíg el nem jutunk a Hólyagig, az utolsó yang meridiánig, mielőtt visszajutunk az Epehólyaghoz. Ebben az esetben a 6-os pozícióban az Epehólyag Hólyaggal való kapcsolatát vizsgáljuk, úgy, hogy az izmot a mozgástartománya végéhez közelítjük, és az összehúzott állapotból a nyújtott állapotba fejtünk ki nyomást (mint az 1-es pozíciónál).

Deltaizom 14 pozíciója

A diagramban látható kézisúlyzó mindig a KM/IM-re vonatkozik, és körbemozog az elemkörön, a monitorozott izomtól függően. A KM/IM mindig a 7. és 8. pozíció (kivéve, amikor a KM/IM izmokat monitorozzuk), tehát a kézisúlyzó az izom elsődleges eleme és a hozzá képest óramutató járásával ellentétesen következő elem között helyezkedik el. Ez esetben, mivel egy yang izmot monitorozunk, a 7-es pozíció az IM, és a 8-as a KM.

A 8-as pozíció az első extenziós monitorozási pozíció. Tehát most az izom teljesen nyújtott helyzetben van, és az ellentétes irányban gyakorlunk rá nyomást – nyújtottból összehúzott állapot felé. Ahogy haladunk a mozgástartományban, áttérünk a másik, jelen esetben a yin oldalra, és az óramutató járásával ellentétesen megyünk végig az elemkörön, míg vissza nem érünk a Fa elemhez, a 14-es pozícióhoz, az Epehólyag Májjal való kapcsolatához.

Mostanra egy meghatározott mintát kaptunk. Bármely izomnál (ami nem KM/IM izom), az 1-es pozíció a saját meridiánjához tartozik. A 7-8-as pozíciók a KM/IM, vagy az IM/KM-hez tartoznak, az izom yin vagy yang jellegétől függően, és a 14-es pozíció az izom elemének másik meridiánjához tartozik.

A KM/IM-nél, a kézisúlyzó a két Tűz elem közé kerül. A szabályok ugyan azok, de most a Szív/Vékonybél a 7-es és 8-as pozíció, a yin/yang jellegtől függően.

A holografikus aspektus*

Az utóbbi időben számos hírt lehetett hallani a klónozásról – hogy képesek vagyunk egy teljes organizmust újraalkotni az eredeti lény egyetlen sejtjéből. Ez önmagában az univerzum holografikus természetét mutatja be.

A hologram úgy jön létre, hogy…

A teljes cikket az MKA zárt oldalára belépve tuod elolvasni. Hogy miként tuodod ezt megtenni elolvashatod lent.

Referenciák

Stress … The Nature of the Beast, Richard Utt, HAP, Tucson, AZ

The Holographic Universe, Michael Talbot, HarperCollins, New York, 1991

*2018-ban több mint 25 kineziológus ismerhette meg hazánkban is a Holografikus izomtesztelést

Forrás:

http://www.touchforhealtharchive.com/Journals/2000/2000Lehman.pdf

 

Az Izomtesztelésről szóló cikkeinket itt olvashatod:

A kineziológiai izomtesztelés

Bináris és Analóg izomtesztelés

Izomtesztelés vagy Izommonitorozás?

Támogasd Alapítványunkat!

Mivel alapítványként és nem egyesületként működünk, ezért nem kérünk tagdíjat. Céljaink megvalósításához azonban szükségünk van támogatásodra, amit külön kedvezményekkel honorálunk.

Ki lehet támogató tag?

  • Aki kineziológusként, vagy kineziológus oktatóként dolgozik, de egyenlőre nem szeretné magát minősíttetni.
  • Aki kineziológiai szolgáltatást vett, vagy szeretne igénybe venni.
  • Aki érdeklődik a kineziológia iránt akár mint ügyfél, akár mint tanuló.
  • Aki egyetért az Alapítvány céljaival és szeretné támogatni ezen célok megvalósulását.

Mit kap a támogató tag?

  • Hozzáférést a belső bloghoz, ahol kineziológiához kapcsolódó szakmai anyagok kerülnek megosztásra.
  • Az Alapítvány rendezvényeiből 10% kedvezményt.

A támogató tagsághoz IDE KATTINTVA TUDSZ REGISZTRÁLNI!

Amennyiben taggá szeretnél válni, akkor OLVASD EL A TAGSÁG FELTÉTELEIT ÉS REGISZTRÁLJ!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesítést kapj aktuális programjainkról, blog bejegyzéseinkről!

Megosztom a cikket

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email